Több mint ezer éve nem volt ilyen meleg Grönlandon egy új kutatás szerint

grönland jéghegy

Több mint ezer éve nem volt ilyen meleg Grönlandon: a jégmagminták új vizsgálata szerint az északi sziget hőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal melegebb a 20. századi átlagnál.

A grönlandi jégmagvizsgálat – amelynek segítségével abba is betekintést nyernek a tudósok, hogy a mérések kezdete előtt milyen hosszú távú éghajlati folyamatok játszódhattak le – 1995-ig a világ többi részéhez képest nem mutatta egyértelműen a globális felmelegedés jeleit a sziget északi térségében.

A Nature folyóiratban most publikált tanulmány szerzői azonban ehhez képest drámai változásról számoltak be a 2011-ben vett jégmagminták vizsgálata alapján.

Az elemzés szerint az 1990-es évektől 2011-ig folyamatosan emelkedett a hőmérséklet a térségben. Maria Hoerhold, a német Alfred Wegener Intézet glaciológusa, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy az adatok egyértelműen a globális felmelegedést támasztják alá.

A jégmagadatok elemzése évekig tart. Hoerhold közben már a 2019-es jégmagadatokat is vizsgálja. Ennek még nincs eredménye, de mint mondta, várhatóan a hőmérséklet növekedését fogják tapasztalni, mivel Grönland jégtakarója és gleccserei egyre nagyobb ütemben olvadnak.

A jégmagokból nyert adatok alapján a tudósok elkészítették Grönland hőmérsékleti diagramját az 1000-től 2011-ig tartó időszakra. Az első 800 évben a hőmérséklet kissé hűvösebb volt, majd felfelé és lefelé is mozgott, de közben egyre melegebb lett, és az 1990-es évektől hirtelen megnőtt a hőmérséklet.

Hoerhold szerint ez az 1995 utáni felmelegedés annyival jelentősebb az iparosodás előtti időszak hőmérsékletéhez viszonyítva, hogy majdnem nulla az esélye, hogy ne az ember okozta éghajlatváltozás jele lenne.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a grönlandi olvadó jégből keletkezett víz mennyisége szintén hirtelen megnőtt.

Hoerhold szerint a térségben a grönlandi blokkolásnak nevezett időjárási rendszer miatt nem lehetett korábban észrevenni a felmelegedést. Körülbelül 25 éve vált a felmelegedés túl egyértelművé ahhoz, hogy már nyilvánvaló legyen.

A korábbi adatok azt mutatták, hogy Grönland nem melegszik olyan gyorsan, mint az Északi-sarkvidék többi része, amely jelenleg négyszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál.

Hoerhold kutatócsoportja öt új jégmagot emelt ki a régi fúrások közeléből, hogy össze tudják hasonlítani őket a korábbiakkal.

A tanulmány szerzői és más tudósok szerint is aggasztó, amit tapasztaltak, mert azt jelzi, hogy Grönland jégtakarója olvad. A tanulmány 2011-ig elemezte az adatokat, de azt követően rekordmértékű olvadás következett be Grönland-szerte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!