Panoráma

Tilos megünnepelni a dalai láma szülinapját Nepálban

Katmandu | A nepáli hatóságok csütörtökön megtiltották az ország területén száműzetésben élő tibeti közösségnek és buddhistáknak, hogy megünnepeljék szellemi vezetőjük, a dalai láma 82. születésnapját.
MTI

2017. július 6. 19:52

A tiltás hatására a dalai láma követői úgy döntöttek, hogy az eredetileg a nepáli főváros, Katmandu egyik kolostorába tervezett esemény helyett több, kisebb kolostorban ünneplik meg Tendzin Gyaco születésének 82. évfordulóját. A város egy másik kolostorának egyik buddhista szerzetese pedig azt közölte az EFE spanyol hírügynökséggel: a rendőrség megtiltotta nekik, hogy a nap folyamán kimozduljanak a főváros utcáira.

Dípak Kafle nepáli belügyminiszter csütörtökön a döntést úgy indokolta: nem akarják, hogy az ország területén helyet kapjon bármilyen olyan tevékenység, amely sértené a "baráti nemzeteket", utalva Kínára, amely veszélyes szeparatistának tartja a dalai lámát, aki saját állítása szerint valódi autonómiát szeretne Tibetnek. Kína azóta ápol szoros kapcsolatot Nepállal,  amióta a himalájai ország  az Indiától való függés csökkentése érdekében számos változtatást eszközölt külpolitikájában. A világ 20 legszegényebb országa közé tartozó Nepál India és Kína között fekszik, importjának kétharmada Indiából érkezik.

A fővárosi rendőrség szóvivőjének elmondása szerint az ünnep alkalmából mintegy 600 rendőrt vezényelnek ki az utcákra, akiknek feladata az lesz, hogy őrizetbe vegyék mindazokat, akik bármilyen tettükkel megsértenék "a baráti nemzetet".

A nepáli rendőrség tavaly ugyanezen a napon a dalai láma 28 - többségében száműzetésben élő tibeti - követőjét vette őrizetbe, aki a dalai láma születésnapját szerette volna megünnepelni.

Tendzin Gyaco a Gergely-naptár szerint 1935. július 6-án, a nyugat-kínai Csinghaj tartományban található Takcer faluban (tibeti Amdó régióban) született.

A dalai láma 1959-ben, a Kína elleni tibeti felkelés bukásakor menekült el szülőföldjéről, és Indiában kapott menedéket, ahol a hatóságok engedélyezték neki, hogy a tibeti emigráns kormány székhelyén, az észak-indiai Dharamsalában telepedjen le.

A Tibet felszabadításáért vívott békés harcáért 1989-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett dalai láma az idén az India szintén északi részén található Ladakh buddhista központban ünnepli születésnapját.

Önnek ajánljuk

Nem közeledik a Híd és az MKP

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Befejeződött a tátrai vihar utáni mentőakció

Gál nem akarja akadályozni a nyomozást, nem nyilatkozik Jankovská ügyében

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

A „megaboldog” Gelle óriásit hajrázott a szülinapján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?