Panoráma

Szokatlan szakma a VASÁRNAPBAN: Szoknyás kapitány

Igazi férfiszakmában is helyt tud állni a nő. Gróf Andrea, aki másodkapitány egy tartályhajón, úgy tartja, hogy a hajózásban nincs különbség férfi és nő között. Ha nem tudja a dolgát, akkor nincs helye ebben a szakmában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 8. 18:05

Ültem már hajón, de még soha nem úgy, hogy nő lett volna a kapitány. Ez nyilván nem azért volt, mert egy dalmát mondás úgy tartja, hogy „hajóra nőt ne hozz, lázadást, zendülést okoz!” Bár Komáromban közel a Duna, Andreára sem rögtön talált rá a hajósszerelem. Kitűnő röplabdázó volt egykor, játszott a válogatottban, a pozsonyi főiskoláscsapattal bajnoki címeket szerzett, aztán férjhez ment, 21 éves volt, amikor megszületett a lánya (Szandráról már írtunk a Vasárnapban, anyukája nyomdokaiban halad, ugyancsak válogatott röplabdázó). Utána még játszott, egy-egy évig Nyitrán és Alsókubinban, aztán hosszú ideig szülővárosában. Még ma is kap ajánlatokat, s érdekes lenne, hogyha a lánya ellen lépne pályára, de a hajózással lehetetlen volna összehangolni a ligameccseket, az edzést. Meg kell elégednie azzal, hogy ha itthon van, volt csapattársaival szerdán és pénteken még odaáll a magas háló alá. Amolyan lelki terápiakánt. 

Hogyan ismerkedett meg Andrea a hajózással? Mennyire lehet nőkent ilyen szakmában elhelyezkedni? Milyen egy hajós élete? Milyen nehézségekkel kell szembenéznie? Miért nehéz éjszaka hajózni? Mi a legnehezebb feladat?

Ezekre a kérdésekre is választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Urbán Klára interjúját.

Önnek ajánljuk

Čaputová utcahosszal vezet

Nem borult a papírforma: a szlovákok 2:0-ra legyőzték a magyarokat

Rácz Noémi két évtizednyi alkotása a Löffler Múzeumban

Egy tengeralattjáró tragédiája. Egy könyv és egy film a 2000-es katasztrófáról

A Híd Čaputovát támogatja, a civilek még tárgyalnak

Egyre színesebb a pozsonyi maraton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?