Panoráma

Robotzsaru csatlakozott a dubaji rendőrséghez

Dubaj | A körözött bűnözők azonosításában és a bizonyítékgyűjtésben is segédkező robotzsaru állt szolgálatba a dubaji rendőrségnél.
MTI

2017. június 1. 20:25

A dubaji kormány egyik törekvése, hogy gépekkel helyettesítse a rendőrök egy részét. A Közel-Kelet első robotrendőre kerekeken közlekedik és kamerákkal, valamint arcfelismerő szoftverrel van felszerelve. A dubaji hatóságok szerint ha a fegyvertelen robotzsaru – amely képes kezet rázni és tisztelegni –, hatékonynak bizonyul, akkor 2030-ra a járőröző rendőrök 25 százalékát ezek a gépek fogják kitenni.
 
A dubaji rendőrök egyenruhájának színeit viselő életnagyságú humanoid robot bevezetése a kormány azon törekvései közé tartozik, amelyek célja, hogy a technológiai lehetőségeket felhasználva fejlessze a közel-keleti város szolgáltatásait és közbiztonságát a 2020-as világkiállításra készülve.
 
„Ezek a robotok heti hét napon át, napi 24 órában képesek dolgozni. Nem fognak beteg- vagy szülési szabadságra menni. Állandóan használhatók” – mondta a rendőrség illetékese, amikor a világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burdzs Kalifa lábánál bemutatta a robotzsarut.
 
A város forgalmas részein szolgálatot teljesítő robot képes végigfuttatni arcokat a rendőrségi adatbázisban és jelezni a főhadiszállásnak, ha azonosított valakit. Le tudja olvasni a rendszámtáblákat és a hús-vér kollégáinak élő videoközvetítést biztosítva tudja ellenőrizni az őrizetlenül hagyott, gyanús csomagokat.
   
A járókelők jelenthetik neki, ha bűntény szemtanúi voltak, valamint kommunikálhatnak is vele a mellkasán lévő érintőképernyős számítógép révén.
 
A barcelonai székhelyű PAL Robotics által épített és a dubaji rendőrség által programozott robot árát nem hozták nyilvánosságra.
Önnek ajánljuk

Kalmár kisfiának ajánlotta álomgólját Vida Kristopher

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

VIDEÓ: Gombos volt a nyerőember, élő adásban nyakon öntötték az ünneplő társak

Párkány: sportnap kerékpártúrákkal és barangolással a Burda-hegységben

Vonat gázolt halálra egy 58 éves férfit

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?