Panoráma

Ősi mesék a túlvilágról

Az emberek ősidők óta próbálják meg elviselhetőbbé, kevésbé félelmetessé tenni a halál gondolatát. Az egyes népek mitológiájában megjelenő halálisten- és túlvilágképzetek sokat elárulnak arról, milyen hasonlónak és mennyire különbözőnek képzeljük a földi élet végét.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. november 3. 17:42

A halál angyalának szobra
A halál angyalának szobra egy velencei halottas gondolán. A halál angyalának képzete számos vallásban megtalálható. Ábrázolása a különféle mitológiákban egy csuhás csontváztól, mely kaszát tart kezében, egy gyönyörű nőn keresztül egészen egy aprócska gyermekig változhat. A hiedelem magva, hogy a halál pillanatában ez a lény jön el az emberekért.  (Fotó: Wikipedia, Paolo Monti, 1951)

Az európai kultúrában legismertebb túlvilágképzet a görög mitológiából való. Hádész (vagy a rómaiaknál Plútó), az alvilág ura Kronosz és Rhea nászából született. Hádész nem örült, hogy az alvilág legmélyebb részében, az Ereboszban kell élnie, és nem tudhatja, mi zajlik a földön. Hogy ne legyen egyedül, elrabolta Démétér istennő lányát, a szépséges Perszephonét, akit feleségévé tett. Hádészt az Alvilágban Thanatosz és Hüpnosz, valamint Kharón, az alvilág folyójának, Sztüxnek a révésze segíti. A holtak birodalmának kapuját kívülről a Gorgók, belülről pedig Kerberosz, a háromfejű kutya őrzi – élő ember ezen a kapun soha nem juthat át. Az istenek a görögök mindennapjainak részesei voltak, ám Hádésztól annyira rettegtek, hogy a nevét sem merték kiejteni, és szentélyeket sem avattak számára.  

Az ókori Egyiptomban a túlvilági életre való felkészülés hihetetlenül fontos szerepet játszott. A legszörnyűbb büntetésnek az számított, ha a halottat nem balzsamozták be és nem építettek számára sírkamrát, vagy elhamvasztották – ezzel ugyanis megfosztották az élet folytatásának lehetőségétől. Hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az elhunyt méltó a túlvilági életre, a szívét egy mérleg serpenyőjébe helyezték, és Maatnak, az igazság szimbólumának súlyával hasonlították össze. A holtak védelmezője és bírája eredetileg Anubisz, a sakálfejű istenség volt, az Ozirisz-kultusz elterjedésével azonban feladata a balzsamozás felügyeletére, a halottak testének épségben tartására korlátozódott.

A germán népeknél a katonai erények fontos szerepet játszottak, így Odin a harci düh, a varázslás istene és a halottak vezetője egyben. Elmaradhatatlan társa Hugin és Munin, a két holló, akik a földi eseményekről tájékoztatják. Odin kíváncsisága, tudásszomja okozza azt is, hogy fél szemére megvakul, de ő a rúnák titkának őrzője is. A germánok a bátor vitézeik számára saját túlvilágot „rendeztek be”: a Valhallát, ahová a harcias istennők, a Valkűrök repítik az elhunyt hősöket.

Kevésbé ismert a litvánok halálistene, Giltine, aki a fekete himlőért is felelős. Giltine attribútuma a kasza – az ő alakja emlékeztet legjobban a halál közismert megjelenítésére.

Polinéziában a sötétség istennője Hina (vagy Hine), aki a halált hozta az emberiségre azzal, hogy meggyilkolta a jóságos Maui istent. Testvérével, Ruval való hajókázása közben megtetszett neki a Hold, így elhatározta, hogy ott fog élni. Hina így a „figyelőasszony”, az utazók patrónusa is.

Dél-Amerikában, az aztékoknál az alvilág, a Miktlan ura Miktlantekutli isten. Egyszer Kecakoatl, a főisten leszállt hozzá, hogy a holtak csontjából új embereket alkosson. Mivel tudta, hogy Miktlantekutli szeret becsapni másokat, Kecakoatl elfutott a csontokkal, de elesett, és a csontok összetörtek. Kecakoatl a csontokat saját vérével kente be, ám mivel méretük különbözött, a megteremtett férfiak és nők magassága is eltérő lett... (életforma)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Megáldották az új kenyeret Vajkán

Ünnepségek sorozata a Csallóközben (KÉPEK)

hőség Nyitrában

Ma ezekben a járásokban 37 Celsius-fok is lehet!

zelenszkij k

Zelenszkij: Nem bocsátunk meg az oroszoknak, bosszút fogunk állni

ukrán válság k

Legalább heten meghaltak és tucatnyian megsebesültek egy újabb orosz rakétatámadásban

gyerek telefon k

Nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek, hanem fordítva

kvíz

KVÍZ: 10 magyar előadó, 10 retró sláger! Neked menni fog?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.