Másodperces trükk a depresszió ellen

depresszió k

A tudósok megállapították, mi segíthet a – beszélgetésen és a testmozgáson kívül – a depresszió kezelésében. 

A depresszió az utóbbi évtizedekben egyre elterjedtebb probléma lett, ami számos embert érint világszerte. Ezzel párhuzamosan növekszik azon tudományos ismeretek száma is, amelyek segíthetnek ezzel a betegséggel való megküzdésben.

Jól ismert, hogy a depresszió gyakran olyan hormonok zavarához kapcsolódik, mint a szerotonin vagy a dopamin, melyek szabályozzák a túlélésért fontos folyamatokat. Az új kutatások azt mutatják, hogy a depresszió nem csupán ezeknek a hormonoknak a szabályozásában jelentkező problémákkal áll összefüggésben, hanem befolyásolhatja a memóriafolyamatokat is.

Dr. Kimberly Young idegtudományi kutató és pszichiátriai professzor rájött, hogy az amygdala – az agy hüllőszerű, vagyis legősibb része, amely nemcsak a harc vagy menekülés reakciókat irányítja, hanem a figyelmet és a fontos eseményekre való összpontosítást is – aktiválása segít az emlékek felidézésében – írja a tanulmányról beszámoló ScienceDaily. Mindemelett azonban számos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a depresszióban szenvedő emberek nehezen idéznek fel konkrét önéletrajzi emlékeket.

Young úgy döntött, hogy teszteli, vajon az amigdala bekapcsolása az ismerős illatok érzékelésével segíthet-e a depressziós embereknek hatékonyabban hozzáférni az emlékekhez. A vizsgálat résztvevőinek egy sor átlátszatlan üvegpalackot mutatott be, amelyek erős, ismerős illatokat tartalmaztak – a narancsoktól és az őrölt kávétól kezdve a cipőfényezőig. Ezután arra kérte őket, hogy idézzenek fel egy konkrét emléket, jót vagy rosszat.

Az illat érzékelése segített felidézni egy konkrét eseményt (például, hogy a múlt hétvégén jártak a kávézóban) vagy egy általánosat (például, hogy korábban már jártak a kávézóban). Az illatok által kiváltott emlékek is sokkal élénkebbek voltak, és sokkal magával ragadóbbnak és valóságosabbnak tűntek – jegyzi meg a ScienceDaily.

A Pittsburghi Egyetem Orvosi Karának kutatói által készített tanulmány kimutatta, hogy az illatok még a szavaknál is hatékonyabban idéznek fel emlékeket egy adott eseményről, és akár klinikai környezetben is felhasználhatók. Így a depresszióban szenvedők számára egy ismerős illat érzékelése segíthet kitörni a negatív gondolati ciklusokból és átdolgozni a gondolati mintákat, ami elősegítheti a gyorsabb és zökkenőmentesebb felépülést.

„Ha javítjuk a memóriát, javíthatjuk a problémamegoldást, az érzelemszabályozást és más funkcionális problémákat, amelyek gyakran előfordulnak depressziós személyeknél” – idézi a honlap Young vezető szerzőt.

Most arra készül, hogy technológiailag fejlettebb, agyszkennerrel végzett vizsgálatokba kezdjen, hogy bebizonyítsa, az illatok hatékonyabban segítik a depressziósok amigdalájának működését, mint a szavak.

(Zdravie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?