Panoráma

Már első szavaik előtt elképzelik a beszédet a babák

Már első életévük végétől a felnőttekhez hasonló módon észlelik a beszédet a babák: agyuk másként reagál anyanyelvük ismert hangjaira, mint az idegen nyelvekére. Elsősorban a társas interakciók és a hangsúlyozottan lassú, érthető beszéd segíti a babákat az elsajátításban, már jóval azelőtt, hogy elkezdenének gügyögni.
MTI

2014. július 15. 09:04

Patricia Kuhl, a Washingtoni Egyetem kutatója és munkatársai 7-12 hónapos gyerekeknél és felnőtteknél vizsgálták a különböző agyi területek aktivitását, miközben ismert és ismeretlen hangokat mutattak nekik.
   

Héthónapos korban az agy motorikus területei mellett az auditorikus, a beszéd feldolgozásáért felelős területei is reagáltak a lejátszott hangokra. A motorikus területek aktivizálódása arra utal, hogy a gyerekek képzeletükben gyakorolják a hangok képzését - vélik a kutatók. A vizsgált területek aktivitása független attól, hogy az anyanyelvük vagy egy idegen nyelv hangjait hallják a résztvevő kisgyerekek.
   

Mindez 11-12 hónapos korban megváltozik: ekkor az auditorikus régió erősebben reagál az anyanyelvre, mint az idegen nyelvre. A motorikus régiók ezzel szemben aktívabbak az idegen hangok hallatán. Ebből a szakértők arra következtetnek, hogy a kisgyerekek számára megterhelőbb elképzelni azokat a mozgásokat, amelyekkel ezek a hangok képezhetők. Ugyanilyen módon reagál a felnőttek agya is az idegen nyelvre.
   

"Az, hogy a motorikus agyi régió akkor is aktivizálódik, amikor a gyerekek csak hallgatják a beszédet, jelentős felismerés, mert arra utal, hogy a babák agya már a kezdetekkor a válaszadást gyakorolja. Valószínűleg már a héthónapos babák agya is megpróbálja kitalálni, melyik ajak- és nyelvmozgással képezhetőek a hallott hangok" - írják a kutatók.
   

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a felnőttek artikulált, érthető beszéde segíti a kisgyerekeket a hallottak utánzásában. "A szülők nagyon eltúlzottan beszélnek a kicsikhez, és amikor ezt a babák hallják, agyuk valószínűleg sokkal egyszerűbbnek találja a beszédhez szükséges mozdulatok modellezését" - vélik a szakértők.
 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
plusk

Az áruházak figyelmeztetik a vásárlókat a PET palackokra vonatkozó betétdíjas rendszer miatt. Erre figyeljenek!

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

pénz euró

Komoly tervek szerepelnek Galánta idei költségvetésében

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

közlekedés

Busz Pozsonytól Rajkáig: ki állja a cehhet?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.