Panoráma

Majdnem 8 millió turista járt tavaly Prágában

Prága | A belváros lakói inkább már elköltöznek más városrészekbe.
MTI

2019. február 23. 14:16

TASR/AP-felvétel

Tavaly 7,9 millió turista látogatott el Prágába, 3,2 százalékkal, azaz 242 ezerrel több, mint 2017-ben.
A turisták közül 6,7 millió volt külföldi állampolgár, elsősorban németek (14 százalék), amerikaiak (7 százalék), britek és oroszok (6-6 százalék), valamint olaszok és kínaiak (5-5 százalék).

A kereskedelmi szálláshelyeken a turisták 18,3 millió éjszakát töltöttek el. A leghosszabb ideig az oroszok (4 nap), az olaszok (3 nap), valamint a kínaiak és a dél-koreaiak (2 nap) tartózkodnak a Moldva-parti metropolisban.

A nemzetközi konferencia-turizmus keretében tavaly 540 ezer külföldi látogatott el Prágába, 50 ezerrel több, mint 2017-ben.

Az önkormányzat szerint ugyan a turizmus hatalmas bevételt jelent Prágának, de számos negatív következménye is van, elsősorban a történelmi belvárosban. A nagyszámú szórakozóhely működése miatt súlyos probléma az éjszakai zaj, amelynek csökkentése a közelmúltban bevezetett úgynevezett éjszakai polgármester egyik legfontosabb feladata.

A problémák következtében a rendszerváltás óta eltelt 30 év alatt a történelmi belváros lakosainak száma 44,5 ezerről 29 ezerre csökkent. Az önkormányzat az utóbbi időben programokat dolgozott ki, melyek célja, hogy tehermentesítse a belvárost és a külföldi turisták egy részét a külvárosok felé vigye el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?