Panoráma

Macron kezdeményezte Harvey Weinstein Becsületrendjének visszavonását

Párizs | Emmanuel Macron francia államfő vasárnap megerősítette, hogy "megindította az eljárást" annak érdekében, hogy a nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolt Harvey Weinstein amerikai filmproducertől visszavonják a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet.
MTI

2017. október 16. 11:19

"Igen, megindítottam az eljárást a Becsületrend visszavonására. Legalábbis megkértem a Rend nagykancellárját, hogy indítson fegyelmi eljárást, a döntést ő hozza meg" - mondta a köztársasági elnök a májusi megválasztása óta adott első televíziós interjúban a TF1 francia kereskedelmi csatornán.

A francia elnöki hivatal korábban jelezte, hogy felkérte a Becsületrend nagykancellárját, hogy gyorsan vizsgálja meg az ügyet, tekintettel az amerikai producernek "a becsülettel ellentétes" magatartására és súlyos tetteire. 

A Becsületrend szabályzata szerint ugyanis egy, a becsülettel ellentétes viselkedés esetét egy franciának felfüggeszthető vagy visszavonható a rendbeli tagsága. A külföldiek esetében csak egy intézkedés lehetséges: a kitüntetés visszavonása. Az erről szóló rendeletet a köztársasági elnök írja alá, aki a rend nagymesteri tisztségét viseli.  

Harvey Weinsteinnek 2012 márciusban Nicolas Sarkozy akkori államfő adományozta a Becsületrend lovagi fokozatát.  

A The New York Times és a The New Yorker amerikai napilapok tényfeltáró riportjai nyomán az utóbbi napokban mintegy harminc nő, köztük olyan hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie vagy Gwyneth Paltrow, illetve európai színésznők is arról számoltak be a nyilvánosság előtt, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket. Négy nő nemi erőszakkal is megvádolta a befolyásos hollywoodi producert.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?