Panoráma

Leáldozóban van az icipici brazil bikinik csillaga

Rio de Janeiro | Leáldozóban van az icipici brazil bikinik csillaga, ugyanis egyre több helyi fürdőruhamárka kezdi elfogadni a brazil társadalom növekvő derékbőségének a tényét, és igyekszik megcélozni a kerekebb alkatú női fogyasztókat.
MTI

2012. február 4. 14:51

A világszerte neves szupermodelleket és tenyérnyi fürdőruháikat exportáló ország túlsúlyos nőtagjainak eddig nem sok lehetőségük volt, ha a bikinit akart választani maguknak: többségük túlméretezett trikóban és biciklis sortban vágott neki a forró tengerparti homoknak.
"Őszintén szólva a probléma túl megy a fürdőruhákon. Brazíliában eddig úgy állt a helyzet, hogy ha már egy kicsit is kerekebb voltál a kelleténél, akkor a méretednek megfelelő ruha felkutatása valódi kihívást jelentett" - mondta Clarice Rebelatto ruhatervező. Ezt a problémát igyekezett orvosolni a 2010-ben indított Lehona nevű márka, amely kifejezetten a nagy méretű bikinikre specializálódott.
A cég összesen 14 fazont kínál vásárlóinak. A nagyjából 75 dollárba - mintegy 17 ezer forintba - kerülő pluszméretes fürdőruhák szinte csak az anyagmennyiség tekintetében térnek el apró társaiktól: a pántokat ugyanúgy zsinegek alkotják, és bár a fenékrész jóval többet takar a hagyományos "fogselyem" fazonnál, mégis jóval többet enged a tekintetnek, mint a szokásos amerikai szabásvonal.
A hagyományos brazil bikiniket kínáló Acqua Rosa a maga részéről 2008-ban bővítette ki a kínálatát a nagyobb méretű fürdőruhákkal, amelyek mára a teljes bevétel több mint 70 százalékát teszik ki.
Az ország egyes, hatalmas kiterjedésű területeit évszázadokon át sújtotta éhínség. A helyi statisztikai hivatal szerint 1970-ben a szegénység sújtotta, ritkán lakott északkeleti régióban élő népesség nagyjából 10 százaléka a normálisnál kisebb súlyú volt. A gazdasági fejlődés azonban nem csupán több tízmillió brazilt mentett ki a nyomorból és segített át az egyre terebélyesedő középosztályba az elmúlt évtizedben, de a nemzet egykori karcsú testalkatát is jelentősen átszabta.
A statisztikai intézet 2010-es tanulmánya szerint a felnőtt brazil nők 48 százaléka, míg a férfiak 50 százaléka küzd túlsúllyal. 1985-ben ezek az arányok még 29, illetve 18 százalékon álltak. Elemzők szerint főleg a táplálkozásban bekövetkezett változások tehetnek a brazil társadalom egyre szélesedő derékbőségéről: a rizs, a bab és a zöldségek helyét mára átvették a chipsek, a feldolgozott húsok és a cukros üdítőitalok.
Az ország elitje megszállottan látogatja a konditermeket - és a kozmetikai sebészeti beavatkozások tekintetében is élen járnak a világban -, ám az egykor szegény és kétkezű munkát végző réteg nagy része ma már egyre inkább ülő életmódot folytat. Egy 2008-as tanulmány szerint a brazil kamaszok és felnőttek alig 10 százaléka mozog rendszeresen.
A változás szele persze nem mindenkit érintett meg. A legfelkapottabb fürdőruhamárkák egy része mintha továbbra sem akarna tudomást venni a növekvő méretekről. "Néhány cég egyszerűen nem akarja, hogy a duci nőkkel hozzák összefüggésbe, ezért továbbra is csak a vékony, gazdag és sikkes nőket célozza meg" - fejtette ki a Lehona egyik munkatársa.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?