Panoráma

Lavinakatasztrófa miatt vádemelés hat ember ellen

Pescara | Azért haltak meg a szálloda vendégei, mert az oda vezető utakról nem volt eltakarítva a hó.
MTI

2017. április 27. 18:48

Hat személy ellen emeltek vádat a januári, csaknem 30 halálos áldozatot követelő olaszországi lavinakatasztrófa kapcsán. 
 
 Az olasz ügyészség a többi között vádat emelt a szálloda igazgatója, a város polgármestere és a megyei elnökkel szemben is az abruzzói Rigopiano di Farindola szállodáját betemető hólavina miatt, amelyben 29-en veszítették életüket. 
 
Az illetékes Pescara ügyészsége hat személy ellen indított eljárást gondatlanságból elkövetett emberölésért. Közöttük van Bruno Di Tommaso a szálloda igazgatója, Ilario Lacchetta a kisváros Rigopiano di Farindola polgármestere, a hivatal földmérője, valamint Antonio Di Marco Pescara megyei elnöke és a közmunkáért és közlekedésügyért felelős tanácsosok. 
 
Az ügyészek közleménye szerint a vádlottakat felelősség terheli, hogy a szállodához vezető utat nem tisztították meg hótól és az épületet nem evakuálták. A több mint 1200 méteres magasságban található Rigopiano szállodáját január 18-án délután hatalmas mennyiségű hó temetette maga alá. A lavina szabályosan magával sodorta a szállodát. A napokig tartó keresés és mentés során 29 halottat emeltek ki az épület maradványai közül, és 11 túlélőt. 
 
A szálloda vendégei már a katasztrófa előtti órákban távozni akartak, de a rendkívüli havazás miatt az utak járhatatlanok voltak. Aggodalmaikat senki sem vette komolyan, a megyei utakat tisztító hókotró pedig éppen akkor javítás alatt volt. 
 
A lavinát a szálloda parkolójában túlélő két személy is nehezen tudott kapcsolatba lépni a hatóságokkal, így az első mentőegységek csak másnap hajnalban érkeztek meg a helyszínre.  
Önnek ajánljuk
Frissítve

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Elejtett telefonja buktatta le a táskatolvajt

Indul az országos mellrákszűrés

Frissítve

Baleset történt a pozsonyi Sitina-alagútban

Korai szívbetegség fenyegeti a túlsúlyos gyerekeket

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?