II. Albert: Nem én vagyok Delphine Boel apja

Brüsszel |

<p>Visszautasítja II. Albert, a júliusban lemondott belga uralkodó, hogy őt tekintsék Delphine Boel apjának - közölte a La Libre Belgique belga napilap a volt uralkodó jogi képviselőjére hivatkozva.</p>

Az apaság megállapításáról szóló perben kedden technikai meghallgatást tartott a bíróság, mert a beadványt II. Albert lemondása miatt módosítani kellett. Delphine Boel júniusban fordult keresettel a bírósághoz. Annak megállapítását kéri, hogy a vér szerinti apja II. Albert, aki az 1960-as években viszonyt folytatott az ő édesanyjával. Delphine Boel eredeti beadványában az akkori királyt és három gyermekét is be akarta idézni a bíróságra. Mivel azóta már nem II. Albert az államfő, hanem a fia, ezért kellett változtatni a beadványon.     "Valaki, aki eddig sérthetetlen volt, már nem az, aki pedig eddig nem volt az, most az lett" - foglalta össze Alain De Jonge, Delphine Boel ügyvédje, hogy miért kellett módosítani a keresetet.     A belga alkotmány értelmében ugyanis a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: ellene, vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, szó szerint a törvények fölött áll. Ez a mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó. II. Albert lemondásával sérthetetlensége megszűnt, trónra lépésével viszont a fia, Fülöp lett jogi értelemben érinthetetlen.     A második legnagyobb példányszámú francia nyelvű belga napilap szerdai száma arról is beszámol, hogy De Jonge meggyőződése szerint az apaság bizonyításához a bíróság előtt nem lesz szükség DNS-vizsgálatra.     "Rengeteg levél, irat, dokumentum, nyilatkozat van a birtokomban. Ez elegendő lesz" - nyilatkozott az ügyvéd. II. Albert ugyanis megtagadhatja, hogy alávesse magát a vizsgálatnak, és ezt a bíróság egyáltalán nem tekintené automatikus beismerésnek - írja a lap, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy Delphine Boelnek előbb a törvény szerinti apjával kell tisztáznia jogi viszonyát, "mert senkinek sem lehet két apja".     Guy Hiernault, az egykori uralkodó jogi képviselőjét viszont nem győzik meg a másik ügyvéd által felvonultatott iratok.     "Egyetlen bizonyító erejű dokumentumot sem láttam, ami alátámasztaná, hogy Delphine Boel a király lánya volna" - jelentette ki a II. Albertet képviselő ügyvéd.     Noha II. Albert még királyként utalt arra, hogy viszonya volt valakivel az 1960-as években, soha még ennyire nyíltan nem foglalt állást ebben a kérdésben - írta a belga lap.      II. Albert 1999-es karácsonyi üdvözletében félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén - Delphine Boel születése előtt - viszonya volt valakivel. Pontosabban azon a december 24-én a király annyit mondott, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.      Delphine Boel korábban kijelentette, nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot. A La Libre Belgique szerint viszont abból, amit jelenleg tudni lehet, nem állapítható meg, hogy anyagi hasznot remél-e a pertől, mivel Boel pár hónapja azt is közölte: törvény szerinti apja kitagadta, megfosztva őt bármilyen örökség reményétől. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?