„Erzsi missziója, hogy tanítsa az embereket”

Erzsi és Homonnay Gergely

Mekkora egy macska társadalmi felelőssége, miért kell köszönni a kommentek végén, és lesz-e a kutyapárt után macskapárt is Magyarországon? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Homonnay Gergely íróval, újságíróval, a legismertebb magyar macska, Erzsébet Fenevadova „szolgájával”. 

Újságíróként hogyan éli meg, hogy a macskája jóval több embert tud megszólítani a posztjaival, mint ön a cikkeivel? 
Az első perctől tudtam, hogy ez lesz. Korábban egy sztármagazinnak írtam cikkeket, és pontosan tisztában voltam azzal, mennyire fontos az, ki mond dolgokat. Ha van egy szerethető figura, aki ráadásul jól néz ki, arra sokkal jobban fognak figyelni, mint bárki másra. Ez a sztárkultusz, Erzsikém pedig egy sztáralkat. Én meg nem vagyok az, és nem is akarok az lenni.
 
Az egész sikertörténet ott kezdődött, hogy Erzsi eltűnt… 
Nem. Az egész úgy kezdődött, hogy hozzám került, és elkezdtem feltölteni a fotóit a Facebook-profilomra. Aztán úgy gondoltam, lehet, hogy nem mindenkit érdekel naponta 17 macskás fotó, úgyhogy inkább készítek neki egy külön oldalt. Akkor vettem észre, hogy ha Erzsikém nevében megosztok valamit, akkor azt százan fogják lájkolni, míg ha én megosztom ugyanazt, akkor ketten. De tény, először akkor lódult meg a népszerűsége, amikor eltűnt, utána pedig akkor, amikor kijött az első könyve. Az elmúlt egy évben megduplázódott a követői száma, most 65 ezren vannak, pedig tavaly ilyenkor nem voltak még 30 ezren sem.
 
Hogyan jött az ötlet, hogy Erzsi ne csak a macskalét mindennapjairól posztoljon, hanem társadalmi kérdésekben is megszólaljon? 

Amikor az ember észreveszi, hogy a macskájára többen kíváncsiak, mint rá, ez elég egyértelmű! Magyarországon a közélet konkrétan katasztrófa, a közszolgálati média, a megyei lapok többsége, és még sorolhatnám, a Fidesz szócsöve, propagandacélokra működtetik, nem pedig azért, hogy tájékoztassák a közvéleményt. A Fidesz azzal, hogy lebontotta a jogállamot, diktatúrát épít. Azt gondolom, az értelmiségnek kötelessége megszólalni közéleti kérdésekben. Láttam, hogy ha a mondanivalómat egy macska szájába adom, akkor az sokkal több embert fog elérni, és sokkal többen reagálnak rá. Nekem nem az a fontos, hogy mindenki azt szajkózza, amit én gondolok, hanem hogy kialakuljon egy vita, kezdjünk el beszélgetni, hogy megmozgassak embereket, eljussanak hozzájuk a hírek. Mindezt macskásan kell adagolni, mert az embereknek tele van a tökük a politikával, annyira gusztustalan, korrupt, beteg az egész rendszer, hogy nem is akarnak már ezzel foglalkozni.

 


 
Erzsi mindig nagyon markánsan fogalmaz. Gyakran kap felháborodott üzeneteket?
Ma már nem annyira. Az elején, amikor Erzsikém kiírta, hogy „Orbán Viktor drága kincs, jó, ha van, de jobb, ha nincs”, a fideszes nénik rárepültek az oldalra. Nem az volt a probléma, hogy ki voltak akadva, hanem az, hogy elkezdtek nagyon durván, nyomdafestéket nem tűrő módon anyázni. Erre pedig nem vagyok vevő. Erzsi oldala azért jött létre, hogy jól érezzük magunkat. Itt mindenki elmondhatja a véleményét, de köszönni kell! Ez is azért van, hogy tompítsuk az élét a vitának. Ha egy szöveg végére azt írjuk, hogy „Puszi, Jolán” vagy „Puszi, Sanyi”, akkor nagyobb az esély, hogy nem kígyót-békát fognak kiabálni egymásra a kommentelők. Erzsi egy szociálliberális macska, de vannak szabályok, amiket kőkeményen be kell tartani, különben anarchia lesz. Ilyen a köszönés is.
 
Aki nem köszön, az még megúszhatja a tiltást, ha szonettet ír. Ez a kedvenc versformája? Vagy szívatni akarja a rajongókat? 
Nem erről van szó. A magyar irodalomoktatás katasztrófa. Ennek egyik következménye, hogy ha 600–800 karakternél hosszabb egy bejegyzés, már nem szívesen olvassák el. A másik probléma, hogy nagyon sokan nem tudnak értőn olvasni. Erzsikémnek van egy missziója, hogy tanítson. Nem biztos, hogy meg tud tanítani értőn olvasni, de azt elérheti, hogy kinyisson világokat, ajtókat, hogy nézzenek utána az emberek, mi az a szonett, rájöjjenek, hogy az internet nemcsak arra való, hogy pornót nézzenek rajta, hanem ez egy óriási könyvtár. Ha beírják a Google-ba, hogy szonett, ki fogja dobni Petrarcát és Shakespeare-t, és ha elérem, hogy ezeket elolvassák, akkor azzal gazdagabbak lesznek. S talán kedvet kapnak ahhoz, hogy ne csak Petrarcát olvassanak, mert Erzsi azt mondja nekik, hanem vegyenek a kezükbe kortárs irodalmat, nyíljon ki a világ, szeressenek olvasni. A magyar iskola gyakorlatilag megutáltatja az olvasást. A gyerekek csak olyan kötelező olvasmányokat kapnak, ami nem nekik való. Jókait ma gyerekekkel olvastatni szerintem bűn, az Egri csillagok pedig hiába iszonyatosan jó történelmi kalandregény, nem 14 éveseknek való. Ahogy a Légy jó mindhalálig vagy A Pál utcai fiúk sem. Kegyetlen jó szövegek, de nem gyerekeknek, és ha nekik adják, csak azt érik el vele, hogy egy életre megutálják az olvasást. 
 

Érdekes

Miért Fenevadova?

A jövendőbeli elnökasszony teljes neve Erzsébet Fenevadova. Homonnay Gergely kérdésünkre elárulta, honnan jött a szláv vezetéknév. „Mert vicces. Eleve az, hogy van egy aranyos cica, aki mégis fenevad. És viccesen is hangzik a Fenevadova. Én egy olyan faluban nőttem fel, ahol a lakosság többsége szlovák, vagy ahogy ott mondták, tót volt. A faluban a nénik, akik vigyáztak ránk, egymás között tótul beszéltek, vagyis a Békés megyei szlovák nyelvjárást beszélték. Ma is rengeteg dolgot megértek, tudom követni a beszélgetést, de megszólalni nem tudok szlovákul. Magyarországon azokon a helyeken, ahol együtt élnek a szlovákok és a magyarok, semmiféle nemzetiségi ellentétek, összetűzések nincsenek. Nagyon sok szép emlékem van erről, a szlovák lakodalmakon mindig zseniális kajákat ettünk! Ha szlovákul hallok valakit beszélni, a gyerekkorom jut eszembe, ami csodálatos volt. Így jött valahogy a Fenevadova. Tudom, hogy a szlovák helyesírás szerint hosszú á-val kellene írni, de a magyar szerint meg sehogy, úgyhogy marad röviden.”

 

Erzsi, az elnökasszony

 

Erzsi, azaz Erzsébet Fenevadova Magyarország legismertebb macskája, s jövendőbeli elnökasszonya. Homonnay Gergely cicája a Facebookon lett népszerű. Sokan akkor hallottak róla először, amikor eltűnt, és gazdája (azaz szolgája, hiszen a macskát csak szolgálni lehet, birtokolni nem) mindenkit mozgósított a megtalálása érdekében. Szerencsére megkerült – erről is ír az első könyvében, a tavaly megjelent Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel című kötetben. Idén két újabb könyve is megjelent: Az elnökasszony – A bundás választás Erzsi kalandjainak folytatása, az Erzsi bölcsességei – A boldog élet titka pedig életvezetési tanácsokat kínál mindenkinek. Az Erzsi for President Facebook-oldalt ma már 65 ezren követik, Erzsi pedig nemcsak a mindennapjairól, hanem aktuális társadalmi kérdésekről is posztol. A bejegyzései alatt kialakult vita legfontosabb szabálya: a végén mindenkinek „Puszi, keresztnév” formában kell köszönni. Aki ezt elmulasztja, Erzsit dicsőítő költemény (általában szonett) írásával úszhatja meg a tiltást. Hamarosan indul Erzsi weboldala, a puszierzsi.hu is. 

A hívőktől milyen visszajelzések érkeznek? Erzsi, az ivartalanított macska, aki ezáltal „Jézus menyasszonya”, sokat viccel Dzsézivel, Magdival, az anyóssal meg az apóssal…  
A hit az életem része. Más kérdés persze az, mit gondolok a katolikus egyházról. A hitem van olyan mély, hogy nem ingatja meg az, ha Dzséziből, Magdiból meg Erzsikém anyósából viccet csinálok.
 
A közelmúltban felmerült, hogy Erzsi párttá is alakulhat. Ez mennyire reális? 
Komolyan gondolom, bár már kezdünk kicsit kifutni az időből. Jövőre választások lesznek, de Magyarországon ma nagyon kilátástalan a helyzet. Azt gondolom, Orbán Viktort börtönbe kellene zárni. Nem is az a legnagyobb bűn, hogy szétlopták az országot, hanem az, amit az emberekkel tesznek. Az elmúlt két-három évben közpénzen ömlik ránk a gyűlöletkampány, és az emberek lelkében elültetett gyűlöletet egy esetleges kormányváltás után is nagyon nehéz lesz kiszedni. Emiatt gondolom, hogy semmi keresnivalójuk a hatalomban. S mivel Erzsi nagyon sok embert megmozgat, olyanokat is, akik már nem akarnak politikával foglalkozni, azt hiszem, lenne esély bekerülni a parlamentbe, hiszen a Kétfarkú Kutya Párt, ami tényleg egy totális viccpárt, egy százalékon van. Erzsi nagyon karizmatikus vezető. Rá szerintem fel lehetne építeni egy pártot. Az emberek is írnak, hogy rá szavaznának, sőt, felajánlják, meg­szervezik az alapszervezetet. Volt parlamenti képviselők jelentkeztek, hogy be szeretnének lépni a pártba. Egyetemi tanárok, közéleti személyiségek is jelezték, látnak fantáziát ebben. Magyarországon ma a Fidesznek köszönhetően szitokszóvá vált az, hogy liberális, de azt gondolom, Európa liberális. Ezekre a szociálliberális, zöld ötletekre, amelyeket Erzsi képvisel, igenis szükség van.
 
Egy párthoz nem elég egy karizmatikus vezető, hanem emberek is kellenek, akik megtöltik tartalommal.  
Vannak emberek. Sokan sokkal komolyabban gondolják ezt az egészet, mint én. Az a furcsa, hogy amikor Erzsi elkezdett politizálni a Facebookon, az embereket még taszította a politika. Ma, ha kiír egy politikai tartalmú posztot, az a megosztásoknak köszönhetően lé­nye­gesen több emberhez ér el, mint akármilyen más cuki cicás bejegyzés. Az emberekben megvan az igény a változásra, ők is látják, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok, de sokan jönnek azzal, nincs kire szavazni. Erzsikémre talán majd lehet szavazni!
 
Erzsi lesz a miniszterelnök-jelölt? 
A magyar törvények erre nem adnak lehetőséget, de ő lehet a tiszteletbeli elnök vagy valamilyen  szellemi vezető. Azt gondolom, hogy a magyar társadalomban már akkora az elutasítás, akkora a kiábrándultság, hogy ha egy nagyon jó programmal állunk az emberek elé, akkor van esélyünk, illetve lenne.
 

Történelmi tett lenne…
 
Abszolút, de Erzsi már eddig is sok történelmi dolgot hajtott végre. Az egyik példa a Pride. Vagy amikor tavaly kirakták az első könyvét az online-shopba, és első nap megverte a Harry Pottert, az is történelmi tett volt. Vagy amikor piacra kerültek a „Puszi, Erzsi”-s pólók, és egy nap alatt több fogyott belőlük, mint a Kispál és a Borz összes marketingtermékéből egy év alatt. Erzsi bármit kiír a Facebookra, az emberek reagálni fognak rá. A rajongói nagyon aktívak, kötődnek hozzá, szeretik, és nem tartják hülyeségnek azt, amit ír. 
 
Milyen gyakran keresik meg macskákkal kapcsolatos kérdésekkel?
 
Rengetegszer. De most fog indulni a puszierzsi.hu, a magyar macskás weboldal, ott minden ilyen kérdésre megtalálják a választ a látogatók. Macskával élni nem egyszerű dolog, és az emberek sokszor alapvető dolgokkal nincsenek tisztában. Például azzal, hogy egy szobacica esetében a három kulcsfontosságú dolognak – a víznek, a kajának és az alomtálcának – a lehető legmesszebb kell elhelyezkednie egymástól. Ilyeneket is el akarunk magyarázni a puszierzsi.hu-n. Mert ha a cicát jól tartjuk, akkor nekünk is jobb lesz az életünk, nem lesz álladó szőnyegre hányás, fejünkön rohangálás. A macska is tud alkalmazkodni, és egyébként elárulok egy titkot: Erzsi sem olyan rakoncátlan, mint a könyvben.
 
Milyen akkor az elnökasszony a valóságban?
 
Mint bármelyik más macska. Amikor kiscica volt, a kisgyerekekhez hasonlóan ő is fel akarta fedezni a világot, és sok olyasmit is csinált, amit nem szabad. De a macska aztán ugyanúgy alkalmazkodik az emberhez, mint a kutya. Erzsi akkor kel, amikor én, amikor pedig lekapcsolom a villanyt, és csend van, ő is alszik.
 
A népszerűséget hogyan viseli? A karácsonyi fotózásról felrakott egy képet, ahol Erzsi inkább a Grumpy Catre hasonlított…
 
Azt gyűlölte. De hát ez a sztársággal jár.
 

Nem szokták azt mondani az ilyenekre, hogy kínozza a macskát? 
De. Viszont nem tudok mindenkinek megfelelni. Akármit csinálsz, mindig lesznek emberek, akiknek ez nem fog tetszeni. Meg kell hallgatni az ellenvéleményt is, mert lehet, hogy lesz benne olyan dolog, amit meg kell fogadni, de hét éve élek együtt a macskámmal, könyvtárnyi irodalmat elolvastam a macskatartásról, ismerem a macskámat, tudom, hogy mi a jó neki. 
 
Boldog macska Erzsi? 
Persze. Csak gondoljunk bele a hely­zetébe: napi 20 órát aludhat, csak azokat a kajákat kapja, amiket szeret, és semmi mást, mert egyébként nem eszi meg, békén hagyják – oké, hetente egyszer-kétszer odamennek szeretgetni –, és az egész világ körülötte forog. Ki ne lenne boldog?!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?