Panoráma

Hamarosan 43 speciális központ létesül az országban

Az agyi érkatasztrófa már nemcsak az idős embereket, hanem egyre gyakrabban a produktív korban lévőket is sújtja. Évente 17 ezer ember kap agyvérzést vagy szélütést, vagyis él át agyi érkatasztrófát. Mivel a beteg későn érkezik a kórházba, a rendelkezésre álló gyógymód ellenére a páciensek mindössze 15 százalékát lehet megfelelően kezelni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. november 6. 20:53

A statisztika azt mutatja, hogy Szlovákia lakosságának jelentős része nem képes felismerni a szélütés (agyi érelzáródás) vagy az agyvérzés (az agyi ér elpattanása) tüneteit, és későn hívja az orvost. Március óta zajlik Az agy idő nevű kampány, amelynek célja az agyi érkatasztrófákkal kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elsajátítása. A beteg magasabb szintű ellátását, valamint a mentős és a neurológus közötti gyors kommunikációt segíti elő a STEMI applikáció, amelyet nemrég kezdtek alkalmazni. Ez teszi lehetővé, hogy országszerte 43 speciális központot létesítsenek a szélütés hatékony kezelésére.

Sokan nem élik túl

Az agyi érkatasztrófa súlyos betegség. Ilyenkor az agyszövetet vagy vérellátási zavar, vagy vérzés károsítja. Ebben a betegségben kétszer anynyi ember hal meg, mint szívinfarktusban. Szlovákiában minden 12. nő és 11. férfi nem éli túl az agyi érkatasztrófát. Rokkantságot okozó leggyakoribb betegségről van szó, amely a betegek egyharmadát ágyhoz köti. Nekik életük hátralévő részében gondozóra van szükségük. Közülük soknak újra kell tanulniuk beszélni, járni. „Március óta, amikor az említett kampány elindult, nemcsak a tájékozottság, hanem a betegápolás terén is tapasztalunk javulást. Ez a gyógyult betegek számában mutatkozik meg. Pontos adatok azonban csak a következő évben lesznek. Ehhez nemcsak a felvilágosítás járult hozzá, hanem az is, hogy az egészségügyi minisztérium mindenképpen javítani szeretné e betegek ellátását. A fejlett európai országokkal összehasonlítva csak a tájékozott betegnek van esélye arra, hogy a szélütés után is teljes értékű életet éljen. Az idő kulcsfontosságú tényező, ebben az esetben a beteg élete függ tőle” – mondta dr.

Zuzana Gdovinová professzor, a kassai Pasteur Kórház neurológiai klinikájának főorvosa, a Szlovák Neurológiai Társaság cerebrovaszkuláris szekciójának elnöke.

Nyilvánvaló tünetek

Az agyi érkatasztrófa tünetei jól felismerhetőek és egyértelműek: egyoldali végtaggyengeség és zsibbadás, végtagbénulás, az ajak egyoldali leesése, beszédzavar.

Október óta már Szlovákiában is a STEMI applikáció segíti az agyi érkatasztrófát szenvedett betegek ellátását. Kommunikációs technológiáról van szó, amely a korszerű IT eljárásokat hasznosítja, és lényegesen javítja a mentősök és a neurológusok kommunikációját és együttműködését.

„A mentőszolgálatok évek óta arra törekszenek, hogy szorosabb legyen az együttműködés a kórházakkal, hogy a beteg minél gyorsabban kórházba kerüljön és megkezdődjön a kezelés. Néhány kisebb kórház, például a komáromi, a szakolcai, a liptószentmiklósi és a lőcsei eredményei már a legjobb nyugat-európai kórházak eredményeihez hasonló adatokat mutatnak ki, ami főleg a kórház és a mentőszolgálat szoros együttműködésének köszönhető. Rendkívül fontos, hogy a mentős – felismerve az agyi érkatasztrófa tüneteit – azonnal tájékoztassa a kórházat, hogy milyen beteget szállít. A kórház így azonnal felkészülhet a diagnosztizálásra és a kezelés megkezdésére, s ezzel értékes időt takarít meg. Jelenleg az említett kórházak tapasztalatait igyekszünk országos szinten hasznosítani.

A STEMI applikáció a mentő és a kórház közötti kommunikációs csatorna egyike” – mondja dr. Matej Polák, a mentőszolgálatokat tömörítő Egészségügyi Mentőszolgálatok Szövetségének elnöke.

Esélyegyenlőség a kezelésben

A betegellátás javítását célzó minden igyekezet ellenére Szlovákiának nincs nemzeti programja az agyi érkatasztrófák megelőzésére. Az orvosokkal és a Szlovák Neurológiai Társasággal együttműködve a Másodperc az életért betegszervezet is szeretne ezen változtatni. „Nagy öröm számunkra, hogy Szlovákia ebben a tekintetben lassan közelít a fejlett Európához. Ám nemcsak a modern applikáció alkalmazásának, hanem annak köszönhetően is, hogy Szlovákiában hamarosan 43 központból álló hálózat jön létre. Ez mind a személyi, mind a műszaki ellátottság terén képes lesz biztosítani, hogy az agyi infarktust szenvedett beteg Szlovákia bármelyik pontján bármikor megfelelő kezelésben részesüljön.

A betegek effajta esélyegyenlőségére törekedtünk a kezdetektől fogva” – mondta Richard Fides, a betegszervezet tagja. (kovács)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Vesszen Trianon zászló Somorján

Vesszen Trianon zászló Somorján

eső időjárás

Meleg lesz, délutánra jön az eső, jégeső

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.