Panoráma

Gyümölcshulladékok segíthetnek az elektronikai szemét újrahasznosításában

Akármennyire valószínűtlennek hangzik a címbeli kijelentés, ez nem vicc. Napjaink egyik legsürgetőbb megoldandó problémáját képezi – környezetünkre vonatkozóan legalábbis – az elektronikai hulladékok egyelőre végeláthatatlanul növekvő tengerének csökkentése.
Csibrányi Zoltán

2020. szeptember 15. 17:01

Becslések szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék és 50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik
Becslések szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék és 50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. - pixabay

Erre talált a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem vezette kutatócsoport egy egészen elképesztő megoldási lehetőséget. Erről szóló tanulmányukat az Environmental Science & Technology szaklap közölte 2020 júliusában.

A gondok-bajok nagyságát jól mutatják az egyetem honlapján olvasható sajtóközleményben felhozott számok: becslések szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék és 50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. Kétség nem fér hozzá, ideje lenne valóban jelentős mennyiségben kezdeni valamit a kidobott szeméttel, még mielőtt az emberiség teljesen ellep vele maga körül mindent. Tény, hogy már használnak olyan módszereket, amelyekkel az elhasználódott akkumulátorokból kinyerhetők az értékes fémek. Például gyakorlatilag működőképes eljárás az 500 Celsius-fok feletti hőfokon történő égetés, ámde ez esetben veszélyes mérgező gázok szabadulnak fel. További lehetőség az erős savas oldatok vagy gyengébb savas oldatok hidrogén-peroxiddal kevert elegye, ám ilyenkor is keletkeznek olyan másodlagos szennyező anyagok, amelyek egészségügyi és biztonsági kockázatokat jelentenek.

Az új tanulmány egyik szerzője, Madhati Srinivasan professzor azt mondja: „Az e-hulladékok jelenlegi ipari újrahasznosítási folyamata energiaigényes, és közben káros szennyezőanyagok és folyékony hulladék keletkezik, rámutatva, hogy sürgősen szükség van környezetbarát módszerekre, mivel az e-hulladék mennyisége növekszik. Csapatunk bebizonyította, hogy ez megoldható biológiailag lebomló anyagokkal.” Ötletük lényege: a hulladéknak tekinthető gyümölcshéj felhasználható fémek kinyerésére a használt, szemét bedobott lítiumion-akkumulátorokból. A kísérletek során először kemencében kiszárították, ezt követően porították a narancshéjat, majd ehhez citromsavat (citrusfélékben található gyenge szerves sav) adtak. Ezzel a keverékkel a használt akkumulátorokban található lítium, kobalt, nikkel és mangán közel 90%-át sikerült kinyerniük, ami hasonló a hidrogénperoxidos módszer hatásfokához. És az egészben az a legjobb, hogy az ilyen úton-módon visszakapott fémek felhasználhatók új elemek gyártására. A kutatók a kereskedelemben kapható akkumulátorokhoz hasonló hatékonyságú töltési kapacitással bíró gombelemeket gyártottak a tulajdonképpen egyszer már kidobott, de általuk visszanyert fémekből. A folyamatsor végén csak minimális hulladék maradt meg, amely nem mérgező, ami a kutatók szerint azt jelzi, hogy ez az eljárásmód környezetbarátnak tekinthető. A kinyerési folyamat kapcsán a tanulmány egy másik szerzője, az egyetem adjunktusa, Dalton Tay Chor Yong így beszél: „A kulcs a narancshéjban található cellulózban rejlik, amely az extrakciós folyamat során hő hatására cukorrá alakul. Ezek a cukrok fokozzák a fémek visszanyerését az akkumulátorok hulladékából. A narancshéjban található természetes eredetű antioxidánsok, például flavonoidok és a fenolsavak is hozzájárulhattak a folyamat fokozásához.”

Jelenleg a kutatás folytatásaként arra keresik a választ, miként optimalizálható a szemétből visszanyert fémek felhasználásával készíthető akkumulátorok töltési és kisülési ciklusa, hogy fokozható legyen az ilyen akkumulátorok teljesítménye. Madhati Srinivasan professzor hozzáfűzi: „Ezt a hulladék-erőforrás megközelítést potenciálisan ki lehetne terjeszteni cellulózban gazdag egyéb gyümölcs- és zöldséghulladékokra is, valamint más lítiumion-akkumulátor típusokra, mint például lítium-vas-foszfát és lítium-nikkelmangánkobalt-oxid. Ez előrelépést jelentene az elektronikai hulladékok új körforgásos gazdasága irányába, és zöldebbé és fenntarthatóbbé tenné életünket.”

Az itt vázolt új típusú hulladék-újrahasznosítási megközelítés egyszerre foglalkozik az élelmiszer- és az elektronikai hulladékokkal. És minthogy a laboratóriumi kísérletek szerint működőképes, úgy tűnik, jól használható megoldást találtak ahhoz, hogy a különféle erőforrásokat a lehető leghosszabb ideig lehessen használni. Ez így kétségkívül összeegyeztethető a hulladékmentes körforgásos gazdálkodás szépen hangzó eszméjével. Persze, hogy mi lesz belőle a valóságban, az még a jövő.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.