Tények és tévhitek a császármetszésről – az orvos válaszol

shutterstock_1721721376

A műtét, ami biztosíthatja az anya és a gyermek épségét. Milyen tévhitek élnek a köztudatban a császármetszéssel kapcsolatban?

A modern orvostudomány az életminőség javítása mellett egyre súlyosabb és bonyolultabb diagnózisok kezelésére is képes. A császármetszés mindenképpen az orvostudomány hasznos módszerei közé tartozik, és sok esetben kizárólag ennek az eljárásnak köszönhetően biztosítható az anya és az újszülött egészsége vagy akár túlélése.  

Szlovákiában körülbelül minden harmadik baba születik császármetszéssel, de a szülészorvosok szerint csökkenteni kell ezeket a számokat. Bár a császármetszés ma már kimondottan biztonságos, bizonyos esetekben kockázatokkal járhat, hiszen egy viszonylag nagy hasi műtétről van szó. MUDr. Dana Kubidová, a zólyomi (Zvolen) kórház munkatársa szerint császármetszést csak komoly orvosi okkal kellene végezni.  

„A császármetszés akkor indokolt, ha a gyermek valamilyen ok miatt nem tudna természetes úton világra jönni. Az ilyen okok lehetnek hirtelenek és előre láthatóak is, és gyakran közrejátszik az anya vagy a gyermek egészségi állapota. A császármetszés választásának leggyakoribb okai közé tartoznak a korábban ezzel az eljárással történő szülések, valamilyen rendellenesség jelei a magzatnál, vagy a szülés megfelelő beindulásának hiánya, ami általában a magzat és az anya medencéjének mérete közötti aránytalanság miatt következik be” 

– mondta az orvos.  

MUDr. Dana Kobidová válaszolt a császármetszéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhitekre és kérdésekre.  

Az anya ezáltal lemarad a baba születéséről   

Jelenleg a legtöbb császármetszést spinális érzéstelenítés alkalmazásával végzik, ezáltal az anyák maguknál vannak, és ugyanúgy tanúi lehetnek gyermekük világra jöttének, mint a természetes módon szülő nők. Manapság az is elég gyakori, hogy az első bőrkontaktus már a műtét alatt megtörténik, ha az anya és a gyermek egészsége ezt lehetővé teszi.  

A császármetszés utáni szoptatás bonyolultabb 

A műtét utáni szoptatást a lehető leghamarabb el kell kezdeni. A hason lévő heg és az ezzel járó fájdalmak korlátozhatják a beteget bizonyos szoptatási pozíciókban, és mivel a császármetszés után az anya intravénás fájdalomcsillapítót is kap, az hatással lehet a babára, aki így álmosabb lesz. Általánosságban elmondható, hogy a szoptatást nem befolyásolja jelentősen a császármetszés, utána mindössze egy kicsit több türelmet igényel.  

A császármetszés utáni felépülés hosszabb 

Ez egy tény. A császármetszés egy nagy műtét, amely a természetes szüléshez képest elég nagy vérveszteséggel jár. Heg marad a hason, amelynek gyógyulásához időre van szükség.  

A császármetszéssel született baba immunrendszere gyengébb 

Ezt a kérdést még vizsgálják, de úgy tűnik, hogy a természetes szülés során a baba „beborítása” az anya nemi szervéből származó baktériumokkal kedvező változásokat indít el az immunrendszerben. A császármetszés során ez egyáltalán nem, vagy sokkal kisebb mértékben történik meg, ezért egyesek szerint a műtéti úton született csecsemők később fogékonyabbak az olyan krónikus immunbetegségekre, mint az asztma, az IBD (gyulladásos bélbetegség) vagy a diabétesz 

A császármetszés veszélyesebb, mint a természetes szülés  

A természetes szülés a legtöbb esetben biztonságosabb mind az anya, mind a magzat számára. Egy császármetszéshez ezért mindig komoly orvosi okok kellenek.  

Császármetszés után egy nő már nem tud természetes úton szülni 

Ha a korábbi császármetszés oka relatív volt, például akut magzati hipoxia, azaz oxigénhiány, vagy a baba fekvése, akkor lehetőség van az úgynevezett VBAC-re (vaginal birth after caesarean), vagyis császármetszés utáni hüvelyi szülésre. Az előző szüléstől számítva azonban legalább 2 évnyi várakozás ajánlott, hogy a heg jól begyógyulhasson.  

A császármetszés pszichés stresszt okozhat az anyának a kudarcérzet miatt, amiért nem természetes úton szült 

A szülés, akár hüvelyi, akár műtéti úton történik, egy érzelmileg megterhelő folyamat. Egyes anyáknak (főleg a hormonok hatására) kudarcérzete lehet, ha a történtek nem felelnek meg a szüléssel és önmagukkal kapcsolatos elvárásaiknak. Ez néha előfordul, és nagyon fontos, hogy ezeket az érzéseket ne fojtsák el, mert gyakran pszichológiai segítségre van szükségük. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?