Panoráma

Apokalipszis most!

Ha ezeket a sorokat olvassa, akkor bizonyára (még) nem következett be a világvége. A maják a mai dátumra jósolták meg a végítélet napját, közismert naptáruk ugyanis 2012. december 21-én ér véget. Szakértők szerint nincs ok pánikra, egyetlen tudományos tény sem igazolja, hogy ma valamilyen katasztrófa vetne véget az életnek a Földön.
Demecs Péter

2012. december 21. 10:57

Az elmúlt években több tucat teória született arról, mi is fog bekövetkezni ezen a napon. A jóslatok többsége megegyezik abban, hogy a világ végét okozó katasztrófa az űrből érkezik. Egyes nézetek szerint a Nap mögött bujkáló rejtélyes Nibiru bolygó csapódik a Földnek, mások azt állítják, egy hatalmas üstökös vet véget a civilizációnak. Az amerikai űrkutató központ, a NASA többször cáfolta ezeket az információkat, mondván: semmilyen égitestről sem tudnak, melynek Földünk az útjában állna.

Több elmélet létezik arról is, hogy pontosan mikor kellene bekövetkeznie a világvégének. Néhányan délelőtt tízre jósolják, mások délután egy órát emlegetnek. Akadnak olyan filozófiák is, melyek szerint a maja civilizáció jóslatát átvitt értelemben kell értelmezni. A naptáruk vége ugyanis nem feltétlenül azt jelenti, hogy az emberiség ezen a napon kihal. Inkább azt sugallhatja - állítják többen -, hogy ez a nap lesz a vég kezdete. Például úgy, hogy a gazdasági válság miatt kitörő tüntetések világméretű konfliktusba, harmadik világháborúba torkollnak, melyben a Föld lakosságának túlnyomó többsége elpusztul. Hallani olyan pusztító járványokról is, melyek több milliárd ember halálát okoznák.

Nincs ok pánikra

Tudósok viszont egységesen állítják: nincs ok pánikra. Magyarázatuk szerint ugyanis december 21-én nem a világ ér véget, hanem a maja időszámítás egy 400 éves ciklusa, az ún. baktun fejeződik be, amelyet egy újabb ciklus követ. Ilyen baktun-fordulók voltak a múltban is - és semmi sem történt. S mivel a pánikhangulat világszerte a maja naptárra hivatkozva tört ki, a tudósok szerint alaptalan az aggodalom.

A közvélemény hónapokon át tartó masszírozása viszont elegendő volt ahhoz, hogy az emberek százezreinek körében elterjedjen a pánik. Ezt persze a vállalkozó kedvű kereskedők azonnal kihasználták, s megpróbálták a lehető legtöbb pénzt nyerni a világvége-hisztérián. Például speciális ismeretterjesztő utakat kínáltak Mexikóba a maja civilizáció nyomában; ezrével keltek a különböző túlélőszettek, túlélést biztosító rejtett helyiségeket kínáltak.

Egyébként a mai a sorozatban a 183. világvége, s a következő végjóslatig egy teljes évet sem kell várni. Egy jövendölés szerint ugyanis 2013 decemberének valamelyik reggelétől a Föld más irányba kezd forogni.

A témával az Új Szó pénteki nyomtatott kiadásában bővebben is foglalkozunk.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský
Frissítve

Lengvarský: Egyelőre nem korlátozzák az utazásokat

Peter Kovařík

Kovařík: A határrezsimmel kapcsolatban a rendőrség minden eshetőségre felkészül

koronavírus-vakcina

Vasárnap már a 12 évnél idősebb gyerekeket is oltják Kassán

Zuzana Čaputová

GALÉRIA: Ma ünnepli 48. születésnapját Zuzana Čaputová - nézzük a legemlékezetesebb pillanatait

Aljakszandr Lukasenka

Az EU újabb megszorító intézkedéseket fogadott el Fehéroroszországgal szemben

rendőrség

A részeg sofőröket a hőség sem tartja vissza

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.