A világ legdrágább iskoláiba szlovákok is járnak– mutatjuk, hogyan zajlik ott az élet

Beau Soleil Svájc

A neves svájci oktatási intézmény, a Collège Alpin Beau Soleil diákjainak szülei évente több mint 130 ezer eurós tandíjat fizetnek. Ez az ár azonban nem egyedülálló jelenség Svájcban – négy másik hasonló intézményt is találtunk.

Felébredünk, és a hatalmas ablakon keresztül a néhány kilométerre fekvő csodálatos hegyeket látjuk. Lent a teraszon medence, mellette asztalok és székek, ahonnan ugyanez a kilátás nyílik. Kellemes napnak nézünk elébe.

Nem, nem egy ötcsillagos szállodában vagyunk. Ez a Beau Soleil – azaz Gyönyörű Nap – Gimnázium, a svájci Alpok közepén fekvő Villars-sur-Ollon faluban. De az iskolában, ahol a végzősök nemzetközi érettségit szerezhetnek, kemény feltételeknek kell megfelelni.

Ha valaki ide akarja bejuttatni a gyerekét, igazi akadálypályát kell leküzdenie. Ha pedig végre felveszik, akkor évente olyan tandíjat kell fizetnie, amiből egy kisebb kétszobás pozsonyi lakást is vehetne.

ujszo

Nehéz felvételi

A felvételi eljárás öt szakaszban zajlik. Az első része könnyű – ki kell tölteni a jelentkezési lapot, amelyhez csatolni kell az előző két év bizonyítványait és egy részletes motivációs levelet. Ezt a gyereknek kell megírnia, nem a szülőnek.

Egy ajánlást is csatolni kell a korábbi iskolájából. Ezt azonban nem a szülő biztosítja be – a Beau Soleil emberei veszik fel a kapcsolatot az iskolával. Ezután következik az első befizetés – a jelentkezési díj, ami háromezer svájci frank, azaz 3100 eurónak megfelelő összeg. Ez vissza nem térítendő összeg, vagyis akinek nem sikerül a felvételije, nem kapja vissza.

A negyedik szakaszban a gimnázium képviselői megismerkednek a jelentkező gyerekkel. Lehetőleg személyesen, de online is megvalósítható. Két vizsgát is kell tennie: angolból és matematikából. E hosszadalmas folyamat után következik a döntő szakasz – az iskola eldönti, hogy felveszi-e a gyereket vagy sem.

„A sikerességi arány jelentősen ingadozik. A fiatalabb diákok esetében elég magas, és az életkor előrehaladtával csökken, különösen mivel a felső két-három évfolyam iránt nagy az érdeklődés. A tanulók származása is szerepet játszik, hiszen a cél az, hogy egy-egy nemzetiség a tanulók legfeljebb tíz százalékát alkossa” – mondta Eva Ghewij, a marketing- és felvételi igazgató a PLUS 7 DNÍ hetilapnak.

Ha a jelentkező megkapja a pozitív választ tartalmazó levelet, akkor az öröm után az első tandíj befizetése következik. A legtöbb embernek eláll a lélegzete az összegtől, ami több mint 131 ezer euró. De ez még nem minden. Ehhez még hozzá kell adni a kulturális vagy sportesemények éves költségeit 25 ezer eurós szinten, vagy egy külföldi utazás 7500 eurós díját, de egyszeri összegként 6700 eurót kell fizetni az iskolai egyenruháért, vagy 15 ezer eurót kaucióként.

Az igényes feltételeket sikeresen teljesítik honfitársaink is. „Rendszeresen fogadunk diákokat az önök gyönyörű országából, jövőre három szlovákiai diák is tagja lesz közösségünknek” – erősítette meg Ghewij.

ujszo

Megéri?

Megkérdeztük a Beau Soleil vezetőségét, hogyan reagálnak azokra a kritikákra, amelyek szerint létesítményük csak a rendkívül tehetősek számára elérhető, és nem kínál lehetőséget a társadalmi keveredésre. „Tudatosítjuk, hogy iskolánk jelentős beruházást jelent. A mi feladatunk, hogy ennek megfelelő, kivételes oktatást biztosítsunk” – mondta Eva Ghewij.

Mit kapnak a diákok a tandíj fejében? A gimnázium nagy hangsúlyt helyez a közösség sokszínűségére, több mint ötven országból származó diáknak ad otthont. Ez egyfajta felkészítés a legmagasabb társadalmi körökre, a kapcsolatok építésére. „A Beau Soleil diákjai tudatosítják, hogy a jövőben világpolgárok lesznek, lebontják a korlátokat, és remélhetőleg egy jobb világ felé nyitják meg az utat a fiatalok és a jövő vezetői számára” – tette hozzá a marketingigazgató.

Természetesen nem kell aggódni a túlzsúfolt osztálytermek miatt, ahol a gyerekek nehezen tudnak összpontosítani. A Beau Soleilben a tanárok és a diákok aránya egy a négyhez. Így a programokat az egyéni igényekhez és preferenciákhoz igazítják, és minden diák a megfelelő szintű kihívást és támogatást kapja. „Emellett egy elkötelezett mentor útmutatását és a tanulmányi tanácsadók csapatának szakértői tanácsait is élvezhetik” – ígéri.

ujszo

Fiatal vállalkozók

Ám nem ez az egyetlen ilyen jellegű oktatási intézmény Svájcban. Itt találhatók ugyanis a világ legdrágább gimnáziumai. Például a Rosey, az Institut auf dem Rosenberg, az Aiglon College és a Lyceum Alpinum Zuoz tandíja is ugyanilyen magas.

Ezekkel az intézményekkel is felvettük a kapcsolatot. Mindegyik rejtélyesen viselkedett. Az említett ötből csak kettő válaszolt. Miután alaposan megvizsgálták, hogy hol publikálunk, miről szoktunk tudósítani, és mi a cikk indítéka, a Beau Soleil úgy döntött, hogy nyilatkozik, de a Rosey udvariasan elutasított minket.

A „legolcsóbb” tandíjat a Lyceum Alpinum Zuoz kínálja – 94 ezer eurónál kezdődik. Azonban sem a környezet, sem az oktatási program nem marad el a többi mögött. Ezekben az oktatási intézményekben a tanulás távolról sem csupán a klasszikus előadások körül forog. A sporttevékenységek, a természettudományi érdekkörök, a kulturális rendezvények és a különböző kirándulások, akár a hegyekbe, akár külföldre, mindenütt megtalálhatók.

A tanulók nagyon korán felfedezik az üzleti élet világát is. „Programjaink lehetővé teszik a diákok számára, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek olyan területeken, mint a marketing, az e-kereskedelem és a termékfejlesztés. Egyebek mellett a diákok által működtetett 17g Specialty Coffee nevű nonprofit kávécégünk meggyőző példája annak, hogy a gyakorlati tudás hogyan szélesíti a diákok ismereteit” – tette hozzá Eva Ghewij.

ujszo

Szükség van gazdag emberekre

Svájcban vagy akár máshol továbbra is kérdéses, hogy a magasabb tandíj valóban a jobb minőségű oktatással párosul-e, vagy a szülők társadalmi státuszának megnyilvánulása is. „Szlovákiában azt tapasztaltuk, hogy általában nincsenek jelentős különbségek a diákok teljesítményében attól függően, hogy állami, egyházi vagy magánintézményről van-e szó, amelyeknek sokkal nagyobbak az egy diákra jutó forrásai” – magyarázta Dušan Zachar, a Gazdasági és Társadalmi Reformok Intézetének igazgatója.

ujszo

De másként is vizsgálhatjuk a kérdést – a fizető családok szemszögéből. „Mivel a szülők hajlandók fizetni a drágább oktatásért, ez nyilvánvalóan előnyös számukra. Ennek egyik része lehet a társadalmi státusz hangsúlyozása. Sok minden, amit az emberek általában megvesznek és fogyasztanak, elsősorban erről szól” – mondta Róbert Chovanculiak, a Gazdasági és Társadalomelemző Intézet elemzője.

Ő nem tartja furcsának az ilyen típusú drága iskolákat. Szerinte a gazdaság minden szegmensében vannak prémium ügyfelek, akik valami extráért hajlandók többet fizetni. „A lényeg, hogy az életszínvonal és a szolgáltatás minősége mindenki számára növekedjen, ami tökéletesen összeegyeztethető azzal, hogy vannak tehetősebb ügyfelek. Sőt, ez gyakran az innováció és a minőség bővülésének szükséges feltétele. Ami egykor a gazdagok luxusa volt, az ma már a többségi lakosság számára alapkövetelmény, köszönhetően annak, hogy a tehetősek befektetnek és pluszpénzt fizetnek” – zárja Chovanculiak.

(PLUS 7 DNÍ)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?