A vegyészek szeretnek főzni

Legalábbis így tartja a néphiedelem. Juhász György parlamenti képviselő, a nyitrai Konstantin Egyetem kémia tanszékének oktatója azt állítja, ha így van is, ő bizony kilóg a sorból.

A kávét, a teát meg a tojást megfőziA szerző felvételeAztán megegyezünk abban, onnan eredhet ez a tévhit, hogy a kémikusok a laboratóriumban is lötykelnek, amit lehet, összeöntögetnek. „Én szervetlen kémiát tanítok – teszi hozzá. – Nem lehet, hogy ez a megállapítás csak a szerves kémikusokra vonatkozik?” Lehet.

Csak nem szeretsz, vagy nem is tudsz főzni?

Abszolúte nem tudok. Illetve, helyesbítek: a kávét, a teát meg a tojást megfőzöm, és a bográcsgulyást is hajlandó vagyok kavargatni. Ennyi az én gasztronómiai tudományom.

ĺgy nehéz lesz beszélgetnünk. Enni legalább szeretsz?

Vannak olyan napjaim, hogy délig egyáltalán nem eszem semmit. Hallottam egyszer valahol egy elméletet, mely szerint jót tesz, ha ebédidőig böjtölünk, mert ezáltal kitisztul a szervezetünk.

A magyar közmondás ennek ellenkezőjét állítja: bőségesen reggelizz, mint a király, ebédelj, mint a jómódú ember, vacsorázz, mint a szegény...

A koplalást csak hetente egyszer tartom be, és tényleg nem hiányzik az étel. A többi napon eszem valamilyen könnyű reggelit, vagy legalább kávét iszom.

Állítólag azt sem ajánlatos éhgyomorra fogyasztani. Nem egészséges.

Igen? Nem is tudtam. Egyébként a feleségem nem szereti, ha nem reggelizem. Hajnali ötkor is felkel, hogy megfőzze nekem a kávét, pedig én nem igényelném, hiszen én is meg tudnám főzni, de ő akarja... Na, úgy azért jobban ízlik, ha ő készíti.

Ebéd?

Délben ott ebédelek, ahol éppen tartózkodom. Ha parlamenti ülés van, a parlament éttermében. Hetente egy nap tanítok, hiszen a pedagógusi pálya hivatás, sosem fogom abbahagyni, hétfőnként így az egyetem menzáján ebédelek. Azért is jó, hogy továbbra is taníthatok, mert a gyakorlatból sem akartam kijönni, és volt diplomásom, sőt nekem is meg kellett védenem a doktori disszertációmat, tehát voltak a tanszékkel szemben kötelességeim, melyeket ezáltal teljesíteni tudtam.

Éttermek?

Étteremben is gyakran eszem, de olyankor is csak az otthon bevált, hagyományos ételeket választom. Nem vagyok igényes.

Másképp főz Timi, mint mondjuk anyud?

Teljesen máshogyan, hiszen ő keleti, mi mátyusföldiek vagyunk, így különbözőek az étkezési szokásaink. Bodrogközben a főtt húst a tyúkhúsleves után töltelékkel és savanyúsággal eszik, mi Tardoskedden tormával. A különbségek abból is adódnak, főleg az ünnepi étrendben, hogy feleségem családja református, mi pedig katolikusok vagyunk. Itthon halászlé, majonézes krumpli, rántott hal, ott káposztaleves kerül az ünnepi asztalra karácsonykor.

Volt részed nagyobb meglepetésekben is a keleti konyhát illetően?

Rögtön az első húsvét hétfő alkalmával Kisgéresen. Megkínáltak egy helyi specialitással, ami úgy készül, hogy a tojássárgáját a fehérjével kiverve cukros tejben megfőzik, gézszerű anyagba teszik, kinyomják belőle a savót, megmarad maga ez a főtt tojás, s amikor kihűlt, kockákra szeletelik, a húsvéti sonkát és a házi kolbászt is felkockázzák, öszszekeverik egy tálban, majd kis villákkal egyharapásosként fogyasztják. Hát én ezt, megmondom őszintén, nem voltam hajlandó megkóstolni.

J. T.: Én meg nem kóstolnám meg a kolduskását, amit rizsből és vérből készítenek itt disznóöléskor. Nálunk olyat soha senki nem csinált, hiába kínálják, hogy nagyon finom, nem bánom.

Kedvenc keleti ételed van?

A tejszínes töltött krumplit és a töltött káposztát is nagyon szeretem. A töltött káposztának minden alapanyaga nyers, és édes káposztából készül. A lényeg az, hogy nem kell teljesen megfőzni, hanem meleg száraz dunsztba tenni, úgy az igazi. Ez kimondottan ünnepi ételnek számít, most is voltunk otthon konfirmáción, akkor is ez volt a menü. Ebből keletről mindig hozunk kóstolót az egész családnak, mert mindenki nagyon szereti.

Ez fordítva is igaz? A feleségnek is vannak kedvenc mátyusföldi ételei?

J. T.: A hagyományok most már nagyon keverednek. Innen viszszük az ízeket meg a recepteket Bodrogközbe, s onnan ide. Én például az anyósomtól tanultam meg rétest és karácsonyi bejglit sütni. Ők viszont nagyon kedvelik a géresi bélest, aminek meg az az érdekessége, hogy csak odahaza sikerül. Hiába próbáltam Tardoskedden elkészíteni, itt nem az igazi. Ezt csak Kisgéresen lehet megsütni. Anyu is megpróbálta már itt nálam, s neki sem sikerült olyan fantasztikusra, mint odahaza. Nem is értjük, mi lehet a titka. Ki lehet azért próbálni, majd odaadom a receptet.

A nagyobbik lány óvodás. ĺzlik neki az ovis koszt?

J. T.: Amikor Eszter ovis lett, eleinte alig evett meg ott valamit, de nem azért, mert az oviban nem jól főztek, hanem pszichikai okokból, hiszen nagy váltás történt az életében. Idén viszont már épp az óvó nénije mondta, hogy mindenből repetát kér.

A kis Barnabás szereti a hasát?

Miatta nagyon sokszor kénytelen vagyok két-háromféle ételt is készíteni, mert ő tejérzékeny. Ha főzeléket csinálok, az alapanyagot kiveszem, külön bekeverem a tejporával, vagy teljesen más ételt kap, mint a többiek. A süteményekkel is az a helyzet, hogy variálnom kell, hiszen a legtöbb krémben van tej, amit ő nem ehet, így előfordul, hogy két-három sütiből hozok ki egy újabb, negyediket. Egyiknek a tésztája felel meg, a másiknak a krémje.

A konyhát rengeteg palackozott bor díszíti. Inkább csak nézegeti, vagy szereti is a bort a házigazda?

Azelőtt valóban alig ittam bort, keleten ragadt rám a szeretete. Tardoskedden nincs olyan kultúrája a borkészítésnek, s magának a bornak sem. Kisgéresen mindenkinek van szőlője, pincéje, ott voltam életemben először igazi szüreten is, illetve ott vettem először igazán aktívan részt a szüretben. Apósom finom bort készít, hát persze, hogy megkóstolom. Tőlük már nincs messze Tokaj, más ízű a bor, mint nálunk.

Ezek a palackok itt a konyhában túlnyomórészt minőségi borok, külföldi útjaimról szoktam hozni emlékbe egy-egy üveggel. Kimondottan szuvenírnek, nem fogyasztásra.

A konyha nagyon otthonos. Sajátkezűleg díszítgeti a háziaszszony?

J. T.: Én azt vallom, az egyszerű étel is jobban ízlik, ha egy picit ki van díszítve. Legyen színesebb, kicsit más, salátával, zöldséggel, befőttel szoktam a tálat díszíteni. Még a tejszínhabos kávét is meg kell szórnom legalább fahéjjal... A konyha valóban az én birodalmam. A hűtőszekrényen ott a gyerekek fényképe, a sarokban Barni járókája, hogy mindig mellettem lehessen főzés közben is. Ami a terítést illeti, hétköznap is használunk papírszalvétát, Eszter nagy előszeretettel hajtogatja őket. Mosogatni is nagyon szeret, pudingot keverni, most is segített a piskótatorta készítésében. Én szeretek a díszítéssel játszogatni, mint afféle pedagógus, tele vagyok ötletekkel. Mindenféle magvacskákat is rétegeztem díszüvegekbe, kukorica, rizs, szója, zab, kávé, bab, bármi jöhet. Csak arra kell vigyázni, hogy sosem szabad a nagyobbra kisebbet tenni, mert a nagy darabok közé bepotyognak a kisebb magvak, s a két réteg összekeveredik. Különben lehet válogatni színeket, formákat tetszés szerint.

Ezt a rengeteg teát isszátok is, vagy ez is csak dísz?

J. T.: Minden egyes doboz forgalomban van, sokat teázunk. A tea egészséges is, meg tényleg dekoratív is a teáspolc. Ötvözzük a kellemeset a hasznossal. Persze, főleg ősszel és télen fogyasztunk teát, s vannak kimondottan évszakteáim is. Mondjuk, a fahéj-alma kombináció kimodottan téli tea. Aztán kedveljük a gyógynövényeket is, például a mentát, amit gyümölcscsel szoktam keverni.

A képviselő urat mikor fogom látni fakanállal a kezében?

Már láthattál. Az MKP tardoskeddi alapszervezete a Szent István-napok alkalmával minden évben benevez a gulyásfőző versenybe, abban én is részt veszek. Nem én vagyok a főszakács, csak kuktáskodom, de olyankor kevergetem azért a gulyást. Az egyik versenyt sikerült megnyernünk. Bizony ám!

TĺMEA ASSZONY AJÁNLJA

Géresi béles

Hozzávalók 2 béles elkészítéséhez: 1 kg sima liszt, 2 dl víz, csipetnyi só, hájzsír (disznózsír); a töltelékhez 0,5 kg túró, 1 tojás, 1 vaniliás cukor, 2-3 evőkanál kristálycukor (csak összekeverjük az alapanyagokat), vagy 1 lereszelt káposzta, 2-3 evőkanál disznózsír, 1 nagyobb vöröshagyma, só, bors. (A lereszelt káposztát megfőzzük, ha kihűlt, levét kinyomjuk. Zsírban üvegesre pirítjuk az összevágott hagymát, majd forrón ráöntjük a főtt káposztára, és megfűszerezzük.)

A lisztből, vízből és a sóból lágy tésztát készítünk és félórát pihentetjük. Ezután elnyújtjuk, és olvasztott hájzsírral megkenjük (megrészeljük). Összehajtogatjuk és ismét félórát pihentetjük. Ezután két részre osztjuk, és tepsi nagyságúra elnyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a tészta széleit átlósan és hosszában is bevágjuk (8 vágás). Ezeket a tésztametszeteket kihúzzuk vékonyra, majd betakarjuk vele a tölteléket. Mindig a két szemközti oldalt választjuk, így esztétikus mintája lesz a bélesnek. 150 fokon, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Töltött krumpli

Hozzávalók: 15-20 krumpli, a töltelékhez 0,5 kg darált hús (sertés és marha keveréke), 1 tojás, bors, só, 3 gerezd fokhagyma átnyomva, fél reszelt vöröshagyma, 1 marék zsemlemorzsa, az öntethez 0,5 l tejszín, 2 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál paradicsompüré.

A meghámozott krumpli belsejébe üreget készítünk, melyet a hústöltelékkel megtöltünk. A kimaradó töltelékből húsgombócokat formálunk. Az edény aljára pirospaprikával elkevert olajat öntünk, melyre rárakjuk a töltött krumplikat (a töltelékkel fölfelé), majd a gombócokat. A krumplit feléig felöntjük vízzel, sózzuk, és majdnem készre főzzük. Ekkor a tejszínöntetet simára keverjük és a krumplira öntjük. 5 percet még forraljuk és levesszük a tűzről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?