Panoráma

A péceli Ráday-kastély fájdalmas múltja

Valaha szilárd alapot biztosíthatott lakóinak. Az összeütközések ellen védelmet kínáló középkori várakkal szemben a kastélyok másfajta oltalmat kínáltak: fényűző lakhelyként és szellemi menhelyként szolgálták azokat a családokat, amelyek a századok során egymásnak adták a kulcsot. Azt, hogy a történelem különböző korszakai miként rétegződtek egymásra, szépen mutatja a péceli Ráday-kastély, amely a magyar barokk kastélyépítészet egyik gyöngyszeme.
Mészáros Márton

2019. szeptember 15. 14:07

Ráday-kastély
A kastély főbejárata (A szerző felvételei)

A Gödöllői-dombságon elterülő, mintegy tizenötezer lakosú Pécelen működik rendezvényház, de a főutcán haladva kastéllyal is találkozni. Egyből kettővel is: a mintegy száz évvel ezelőtt, eklektikus stílusban épült Fáy-kastély jelenleg szakiskolaként funkcionál, onnan alig ötpercnyi gyalogtávra áll a Ráday-kastély. Az utóbbi épület elődjének számító kúriát a nógrádi, protestáns érzületű köznemesi Ráday família Pál nevű tagja építette 1722–1730 között. II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem kancellárja azután kapta meg az uradalmat, hogy feleségül vette az evangélikus Kajali Klárát, aki a házasságkötéskor tizenhárom éves volt. Idősebb gyermekük, Ráday Gedeon, a magyar felvilágosodás egyénisége 1755-ben kezdte meg a mintegy húsz évig tartó kastéllyá bővítést, amelyet Mayerhoffer András és fia, János vezetett.

Pazar díszterem gyönyörű egyszínű freskókkal

– Talán sokak számára ismerős lehet a nevük, mert a két úriember volt a gödöllői kastély építőmestere. A Ráday-kastély formája azonos a Grassalkovich-kastélyéval, jellegében viszont szerényebb – mondja egy borús szombat reggelen Horváth István, aki évtizedek óta tart vezetéseket az ódon falak között.

A magyar épített örökség különleges darabja valaha csodálatos érem- és festménygyűjteményt, valamint tizenötezer darabos könyvtárat őrzött, de a Rádayak eladósodása, valamint az 1825-ös péceli tűzvész miatt ezeknek nyoma veszett. Idővel elárverezték a kastélyt, amely a felvidéki nemesekhez, a Kelecsényiekhez került. A legenda szerint Kelecsényi Rafael 1872-ben lovas kocsival érkezett Pestre, ahonnan ügyvédjével gyalogolt ki Pécelre, ahol a magával hozott bőröndjében tartott készpénzből azonnal kifizette a csődbe jutott Rádayak kastélyát. Mivel az épületet a kommunizmusban államosították (Kelecsényi Izabella, a kastély egyik utolsó tulajdonosa végrendeletbe foglalta, hogy elmegyógyintézet legyen az épületben, de ez nem valósult meg), magánlakásokat alakítottak ki benne. Később 1998-ig pedig a MÁV Kórház kihelyezett részlege működött benne, a földszinti kilencosztatú rokokó könyvtárszoba és a szerényebb léptékű, barokk könyvtárterem még nem is olyan régen főorvosi és orvosi szoba volt, de ugyancsak a földszinten működött az elfekvő. Kórházi ágyak nyoma látszik az emeleti termek némelyikében is.

A péceli Ráday-kastély egyik látogatható terme

– Tizennégy évvel ezelőtt a helyi újságban hirdetést tettünk közzé azt kérve a péceliektől, hogy akinek van mit visszaszolgáltatni, juttassa vissza a kastélyhoz, de nem jelentkezett senki – árulja el Horváth István. Azért van, ami túlélte az évszázadok viharát: a díszterem egyszínű freskói a görög mitológiát Ráday Gedeon kommentárjaival ábrázolják, valamint az udvari képes szoba, amely valaha harmincnégy Habsburg-uralkodó képmását őrizte. Ma négy koronás fő portréjának, valamint római és erdélyi aranypénzek másolata fogadja a vendéget. És ha már uralkodókról esik szó: a királyi hálószobában szállhatott meg II. József, bár tartózkodásának nincsen írásos bizonyítéka.  

A péceli kastélyban nem lehet kihagyni a földszinti barokk konyhát sem, amely a borházzal és a vadászkonyhával ellentétben látogatható. Hosszú időn keresztül törmelékkel volt feltöltve, padlózata mégis eredeti. A kemence hiánya sajgó, bolhapiacokról és antikvitásokból vásárolt 17–18. századi bútorok kárpótolnak érte. A kastély sorsa valószínűleg jobbra fordul: 2019-től a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság felügyelete alá tartozik. Az állami tulajdonban lévő, kulturális örökséget jelentő kastélyok, várak megóvását, fejlesztését lebonyolító szervezet szerint a műemlék méltó módon való megőrzése és értékeinek továbbadása szakmai kihívás.

– Az állagvédelem legszükségesebb beavatkozásait készítik elő a szakemberek, a munkálatok idén megkezdődhetnek. Fontos feladat az ereszcsatorna és a vízelvezető rendszer javítása, illetve az elektromos hálózat érintésvédelmi felülvizsgálata, majd a szükséges elektromos munkák elvégzése – tudatták lapunk megkeresésére. A borház tetőszerkezetének felújítása mellett a kastély falképeinek, valamint a barokk kovácsoltvas korlátok és az ablakrácsok restaurálását is tervezik. A kastély már régóta nyújtja a kezét a szakszerű segítségért, felújítását korábban már Károly walesi herceg is szorgalmazta. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!