A jólét ellenére nem lettek boldogabbak a kínaiak

Peking |

<p>A kínaiakat a növekvő jólét sem tette boldogabbá. A két évtizednyi gyors gazdasági fejlődés ellenére is kevésbé elégedettek a kínaiak, mint 1990-ben - derült ki egy amerikai tanulmányból, amelyet a Proceedings című lapban mutattak be. A szociális háló tovább szakad, a szegényebb és gazdagabb rétegek között pedig tovább nő a különbség.</p>

A megkérdezettek nagy többsége 1990-ben még meglehetősen elégedettnek vallotta magát. Az akkor jómódúak 68 százaléka, a szegényebb csoportoknak pedig 65 százaléka volt elégedett életével. Azóta a szegényebb rétegekből származó, az életével elégedett kínaiak aránya 42 százalékra csökkent, míg az elégedett gazdagabbaké 71 százalékra növekedett.

Kína a világ egyik legegyenlőbb társadalmából az egyik legnagyobb különbségeket mutató társadalommá vált - mondta el Richard Easterlin, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója.

A növekvő jólétből elsősorban a "magasabb rétegek profitálnak" - fejtette ki Csang Ming (Zhang Ming), a pekingi Népi Egyetem munkatársa. Minél nagyobb a különbség a jövedelmek között, annál elégedetlenebbek a szegényebb társadalmi csoportok.

A kínai társadalom tagjai a tanulmány szerint egészségi állapotukat is másként értékelik. 1990-ben csekély különbséget tapasztaltak a szegény és gazdagabb rétegek között, a különbség azonban mostanra 23 százalékpontra növekedett. Az egészségügyi rendszer privatizálásával növekedett azoknak a száma, akik nem engedhetik meg maguknak a kezeléseket, vagy azok drága volta miatt szegényedtek el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?