Panoráma

A Bajor-erdőből érkezik a Szent Péter tér idei karácsonyfája

Róma | Bajorországból, a Bajor-erdőből érkezik idén a Szent Péter térre a pápa karácsonyfája.
MTI

2013. november 19. 18:05

A 25 méter magas fenyőt Waldmünchen környékén vágják ki, kiválasztása hónapokig tartott. A fa mélyen a Bajor-erdőben áll, pontos helyét azonban nem árulják el, nehogy valaki tönkretegye - mondta el Alois Frank, a Trenck Fesztivál Egyesület elnöke.
    
"Waldmünchen a cseh határ mellett fekszik, ott, ahol egykor a vasfüggöny kettéosztotta Európát. Most már mi vagyunk Európa közepe. Ezért ez a mottónk is: Európa közepéből visszük a karácsonyfát a kereszténység központjába" - hangoztatta Frank.
    
A Szent Péter téren 1982 óta minden évben felállítanak egy fenyőt. A hagyományt II. János Pál pápa vezette be. Waldmünchen 1984-ben már elnyerte a lehetőséget, hogy felállítsa a Vatikán karácsonyfáját. Az egyesület ezért eredetileg 2014-ben, pontosan harminc évvel az első általuk küldött fa után szeretett volna ismét fenyőfát állítani a Szent Péter téren. A Vatikán azonban úgy döntött, hogy 2013 lesz Waldmünchen éve.
    
A karácsonyfa ügyében semmit nem sietnek el a Vatikánban. Alois Frank szerint már hét éve jelentkeztek a különleges tisztségre, a megfelelő fát pedig tavasz óta keresték az erdőben.
    
A szállítás is eltart majd egy ideig. A mintegy héttonnás példány december 2-án indul el a Rómába vezető 1200 kilométeres úton, amelyet várhatóan négy nap alatt tesz meg. A szállítmánynak december 6-án, még a reggeli kaotikus csúcsforgalom beindulása előtt meg kell érkeznie az olasz fővárosba. A konvoj legfeljebb óránként hatvan kilométeres sebességgel haladhat, ráadásul egyéb megkötések is akadnak: Ausztriában csak nappal, Olaszországban viszont csak éjszaka, ködben pedig egyáltalán nem lehet úton.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk

Komoly bajban a hazai idegenforgalom

Sokakat érint a válság

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

párkány mozi

Mozinyitás Párkányban: „sakktábla“ a nézőtéren

Jana Cigániková

Már az SaS is sürgeti a veszélyhelyzet megszüntetését

fff

Trianon 100 – megemlékezések, műsorok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.