Panoráma

25 éves nincs Varsói Szerződés

Huszonöt éve, 1991. július 1-jén írták alá Prágában a Varsói Szerződés, a közép- és kelet-európai szocialista országok 1955-ben létrejött katonai-védelmi szervezetének megszűnéséről szóló jegyzőkönyvet.
MTI

2016. július 2. 15:33

A Varsói Szerződés Szervezete (VSZ) 1955. május 14-én jött létre, néhány nappal azután, hogy a Német Szövetségi Köztársaságot (NSZK) felvették a NATO-ba, s egy nappal azelőtt, hogy az osztrák semlegességet kimondó államszerződés aláírásával megszűnt volna a szovjet csapatok romániai és magyarországi állomásozásának jogi alapja.

A bevezetőből és 11 cikkelyből álló, eredetileg húsz évre szóló barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést nyolc, magát szocialista orientációjúnak nyilvánító ország - Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, a Német Demokratikus Köztársaság (NDK), Románia és a Szovjetunió - írta alá, és 1975-ben tíz, 1985-ben húsz évvel meghosszabbították. A közös parancsnokság alá helyezett, egyesített fegyveres erők élén szovjet tiszt állt. A Politikai Tanácskozó Bizottság (magyar szóhasználatban: Testület) mellett működött egy állandó honvédelmi miniszteri és külügyminiszteri bizottság is. Magyarország az 1956-os forradalom idején bejelentette kilépését, de ez a szovjet intervenció miatt meghiúsult, Albánia 1962-ben felfüggesztette tagságát, majd 1968-ban kilépett, Románia 1964-től csak korlátozásokkal vett részt a VSZ tevékenységében. Az NDK tagsága a két német állam 1990. októberi egyesülésével szűnt meg, még a szövetség formális felbomlása előtt.

A szerződés inkább volt "a szocialista tábor" Szovjetunióhoz való lojalitását biztosító politikai eszköz, mint a kelet-nyugati katonai konfrontáció eleme. A VSZ három és fél évtized alatt csak két fegyveres akciót hajtott végre, mindkét alkalommal a tagállamokon belül: 1956-ban szovjet csapatok verték le a magyar forradalmat, 1968-ban pedig a VSZ-tagállamok együttes katonai intervenciója vetett véget a prágai tavasznak.

A Szovjetunió egyre súlyosbodó belső politikai-gazdasági nehézségei miatt a belső reformokra, a peresztrojkára összpontosító Mihail Gorbacsov szovjet vezető külpolitikai engedményeket tett. 1988. december 17-én bejelentette, hogy egyoldalú lépésként 50 ezer katonát és 5 ezer harckocsit vonnak ki az NDK, Csehszlovákia és Magyarország területéről. A Varsói Szerződés az év során tárgyalásokat kezdett a NATO-val az európai hagyományos fegyverzetek csökkentéséről (CFE), amiről 1990 novemberében írták alá a megállapodást. A VSZ 1989 júliusában tartott bukaresti csúcsértekezletén elismerték a tagállamok jogát arra, hogy saját politikát valósítsanak meg, sutba vágva a Brezsnyev-doktrínát. 1990 elején Csehszlovákia és Magyarország megegyezett Moszkvával, hogy kivonják az ott állomásozó szovjet haderőket.

1990 júniusában a Politikai Tanácskozó Testület moszkvai ülésén Antall József magyar miniszterelnök részletes javaslatot terjesztett elő a VSZ katonai szervezetének felszámolására, végül abban állapodtak meg, hogy a szövetség egyenlő és szuverén államok demokratikus elvekre épülő szerződésévé alakul. Ezután már folyamatosan napirenden szerepelt a VSZ katonai szervezetének feloszlatása, amelyre 1991-ben került sor. Januárban a visegrádi együttműködés tagállamai (Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia) közös nyilatkozatban szögezték le: ha Moszkva továbbra is halogatja az ügyben dönteni hivatott, már novemberre tervezett csúcstalálkozó összehívását, júniusig lezárják a paktum katonai részét.

A Varsói Szerződés katonai struktúrájának felszámolásáról szóló határozatot végül 1991. február 25-én írták alá a Politikai Tanácskozó Testület budapesti, soron kívüli ülésén a külügy- és védelmi miniszterek. Ennek értelmében 1991. március 31-ével hatályon kívül helyezték a katonai együttműködést szabályozó összes szerződést, április 1-jén megszűnt a Varsói Szerződés Szervezetének valamennyi katonai szerve, testülete, intézménye és katonai tevékenysége.

A "békés önfelszámolási" folyamat 1991. július 1-jén ért véget, a tagállamok prágai csúcstalálkozóján a tömböt hivatalosan is megszűntnek nyilvánították.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
heti tallozo 3

Matovič 25 százalékos áfa kulcsa, orosz kémügy Csehországban, makrélák - Heti tallózó

Mária Kolíková

Kolíková leváltását fontolgatja az OĽaNO, újabb kormányválság van alakulóban?

Szövetség k

Egységes védettségi igazolványt sürget a Szövetség

koronavírus időjárás szél

Ismét erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

oltás

Oltás után meghalt egy 47 éves nő

EU-csúcs

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Portóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.