2015-től megszűnnek a tejkvóták

Az Európai Bizottság által a tagállamok éves nyilatkozatai alapján elvégzett előzetes számítások szerint a tagállamoknak csaknem 221 millió eurós illetékkel kell számolniuk a tejtermelési kvóta túllépéséért a 2006/2007-es kvótaévben.

A múlt évben az összes illeték 355 millió eurót tett ki. Hét tagállam (Ausztria, Ciprus, Dánia, Olaszország, Németország, Luxemburg és Hollandia) lépte túl a szállítási kvótáit. Az említett tagállamok összesen 773 728 tonna túllépésért felelősek, amelyre 220,82 millió euró illeték róható ki. A teljes illeték majdnem 80%-a Olaszország többlettermelése miatt keletkezett, amely 6%-kal lépte túl kvótáját. Ausztria esetében a túllépés mértéke 3,3%, a másik 5 ország pedig, amelynek illetéket kell fizetnie, kevesebb mint 1%-kal haladta meg a kvótát. A fogyasztóknak történő közvetlen eladásokkal összefüggésben csak Ciprus és Hollandia jelentett túllépést, összesen 420 tonnát, ami a közvetlen eladásokra kirótt 120 000 eurós illetéket jelent.

„A tejkvótáknak régebben fontos szerepük volt a kereslet és a kínálat egyensúlyban tartásában – mondta Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos. A KAP reformjainak hatályba lépése óta azonban a gazdák szabadon termelhetnek a piacra, és a kvóták egyre inkább anakronizmust jelentenek. 2015-től megszűnnek a kvóták. A jelenleg válaszra váró kérdés a következő: milyen átmeneti intézkedésekre van szükség? Ez lesz a KAP következő »egészségügyi vizsgálatának« fő témája.”

A 2006/2007-es időszakban (2006 áprilisától 2007 márciusáig) a tejipari termékek szállítására vonatkozó teljes kvóta 137 millió tonna volt. A kvótát az Európai Unió egészére vonatkozóan 808 162 egyedi kvótára osztották fel (ez az EU 25 tagállamát érinti – Romániában és Bulgáriában csak 2007. április 1-jétől érvényesül a kvótarendszer). A fogyasztóknak történő közvetlen eladásokra létezik egy 2 millió tonnás külön kvóta, amelyet 73 ezer egyedi kvótára osztottak fel.

2006/2007-ben a teljes fizetendő illeték lényegesen (38 %-kal) alacsonyabb, mint 2005/2006-ban, annak ellenére, hogy az öszszes kiigazított szállítás csak 0,15 %-kal csökkent. Ez azzal magyarázható, hogy a teljes szállítási kvóta 1,2 millió tonnával nagyobb, a túllépés egy kilogrammjára kirótt illeték ugyanakkor 8 %-kal alacsonyabb volt. A tényleges szállítások 2005/2006-tal összehasonlítva csekély mértékben növekedtek, de ezt ellensúlyozta az átlagos zsírtartalom csökkenése (4,05%-ról 4,03%-ra), az ennek alapján végzett korrekció csökkenő szállítást eredményezett.

Az EU 25 tagállamából 18 tagállam termelői nem fizetnek illetéket a szállítások után, mivel a nemzeti referenciamennyiséget egyikben sem lépték túl. 9 országban voltak a szállítások legalább 5%-kal a kvóta alatt (Görögország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta és Magyarország). Mindazonáltal az abszolút számokat tekintve a legnagyobb fel nem használt kvótamennyiség Franciaországhoz (636 000 tonna) és az Egyesült Királysághoz (479 000 tonna) köthető. A 18 tagállamban, amely nem használta fel teljes kvótáját, a teljes felhasználatlan szállítási kvóta mértéke 2,7 millió tonna. Figyelembe véve a másik hét tagállam túllépését, ez azt jelenti, hogy az EU 25 tagállamában a teljes tejszállítás ténylegesen 1,9 millió tonnával kevesebb, mint a teljes rendelkezésre álló kvóta.

Az Európai Unióban a tehéntejet kvóták alapján hozzák forgalomba a kínálat és kereslet kiegyensúlyozása és a többlettermelés megakadályozása érdekében. Minden egyes tagállam két referenciamennyiséget kap („kvóta”), az egyiket tejipari létesítményekbe történő beszállításra, a másikat a fogyasztóknak történő közvetlen eladásokra.

Ezeket a mennyiségeket osztják fel az egyes tagállamok termelői között (egyedi kvóták). A nemzeti kvóta túllépése esetén az érintett tagállamban a túllépésért felelős termelőknek illetéket kell fizetniük. Az említett illetéket a tehéntej-termelőknek kell fizetniük az április 1-től a következő év március 31-ig tartó, 12 hónapos időszak során értékesített tej vagy tejjel egyenértékű termék azon teljes mennyiségére vonatkozóan, amennyivel meghaladták a megállapított kvótát. A tagállamoknak minden évben szeptember 1-je előtt jelentést kell benyújtaniuk a Bizottsághoz az előző időszakra vonatkozó tejkvótarendszer alkalmazásáról. A jelentést a tagállamok egy kitöltött kérdőív formájában küldik el, amely tartalmazza az illeték kiszámításához szükséges összes adatot. Az illeték mértéke 0,2854 euro a túllépés egy kilogrammjára. (eu-lex)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?