Tetejetlen fa – anyanyelvi hét a Móra Ferenc Alapiskolában

Móra Ferenc Alapiskola anyanyelvi hét

Már 12. alkalommal rendeztük meg áprilisban a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolában anyanyelvi hetünket, mely a Tetejetlen fa nevet viseli. Rendezvényünk célja, hogy diákjainkban megerősítsük az anyanyelv és irodalmunk szeretetét, tiszteletét.

Az, hogy ezeken a napokon játékos irodalmi és nyelvtani feladatokat oldanak meg, elveszi a tanulás élét. Felső tagozatos tanulóink örömmel tesznek eleget a különböző kihívásoknak, vállalnak el sok pluszmunkát igénylő feladatot. Idén sem volt ez másként, sok szép, megható pillanatnak voltunk tanúi.

Hagyományainkhoz híven anyanyelvi hetünket a költészet előtti tisztelgéssel indítottuk el. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a költő verseit szavaltuk el egymásnak az iskola folyosóján. A kis elsősöktől a legnagyobb diákokig szinte mindenki részt vett az osztályonkénti közös versmondásban. Ráadásként a tantestület is előadott egy Petőfi-költeményt a diákok nagy örömére. Az osztályokban még két napon keresztül szavalták a tanulók Petőfi verseit a magyarórákon. A legszorgalmasabb csapat 41 különböző versből mondott részleteket.

A második napon az osztályok nyelvtani és nyelvhelyességi fejtörőket oldottak meg nagyon ügyesen, majd a helyesírásban legjobbak vetették be minden tudásukat a helyesírási kvízben. A harmadik napon nem maradhatott el az anyanyelvi hét talán legkedveltebb játéka, az irodalmi párkereső, ismét nagy sikert aratva. Ekkor mutatták be az osztályok a Petőfi-versekről készült makettjeiket is.

A negyedik napon rendezvényünk tetőpontjaként a környező baráti iskolák ötödik-hatodikos tanulói érkeztek a Petőfi-200 regionális versenyünkre. A bősi Amade László Alapiskola, a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola, az Egyházkarcsai Alapiskola és a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola tanulói versenyeztek a mi diákjainkkal Petőfi Sándor életének, a János vitéz és további öt versének ismeretéből. A változatos, időnként humoros, néha komoly fejtörést okozó kérdéseket a komáromi Németh Éva állította össze. Nyolc háromfős csapat mérte össze tudását. A szoros versenyben iskolánk egyik csapata: Nagy Sára, Szabó Lara, Tóth Szabolcs (Fodor Anikó tanító néni felkészítésével) szerezte meg az 1. helyet, a 2. helyen a diósförgepatonyiak, 3. helyen az egyik csilizradványi csapat végzett. Szívből gratulálunk minden csapatnak!

ujszo

Az utolsó napon, a kiértékelésen elmondhattuk, újra tartalmas anyanyelvi hetet zártunk a Tetejetlen fa körül. Kiderült, melyik osztály teljesített a legjobban, kik voltak azok, akik szívvel-lélekkel oldották meg a feladatokat és teljesítették a különböző próbákat. Megjutalmaztuk a legügyesebb, legszorgalmasabb diákokat. Idén a 7. osztályosok nyerték el a vándorkupát. És bár első hely csak egy van, mindenki nyert valamit, aki részt vett a játékban, hiszen többet, újat tudhatott meg anyanyelvünkről, irodalmunkról, és nem utolsósorban saját tudásáról és szorgalmáról. Véget ért anyanyelvi hetünk, de a Tetejetlen fa jövőre újra kivirágzik.

Fodor Anikó, az anyanyelvi hét szervezője

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?