Prágában ezüstérmet szereztek a pozsonyi gimisek

A Duna utcai gimnázium ezüstérmes csapata

Nemzetközi versenyen értünk el nagy sikert Prágában! A Samsung által megszervezett Solve for Tomorrow közgazdasági verseny március végi válogatóján a legjobb tíz csapat közé való bekerülés után egy hónappal a pozsonyi Duna utcai gimnázium csapatának tagjai, Kopják Ádám, Kiss Bálint Béla és Nagy Tivadar – Barczi Anikó tanárnő kíséretében – már a Prága felé tartó buszon ültek.

Az egész versenyfolyamat november 30-án kezdődött, amikor csapatunk elküldte a bejelentkező videót, amelynek szerkesztéséhez segítséget kértünk régi barátunktól, a komáromi Nagy Tivadartól, ezáltal biztosak voltunk abban, hogy ez és a további videók is a legprofibb minőségben készülnek el. Az ötlet, amellyel a versenybe beneveztünk, eredeti és kifejezetten kreatív: Kopják Ádám és Barczi Anikó tanárnő találták ki Kiss Bálint Béla segítségével. Egy Syvillo nevű applikáció megtervezése fogalmazódott meg bennünk, egy olyan közösségi média elkészítése, amely természetvédelmi feladatokat ad felhasználóinak, melyekért cserébe EcoCoint kapnak. Ezáltal motiválja őket arra, hogy újrahasznosítsanak és ökologikusabb életet éljenek. Az EcoCoin egy kriptovaluta, amit ajándékutalványokra lehet beváltani.

Az ötletünket felvázoló videóval bejutottunk a legjobb harminc csapat közé, ami után egy hosszabb kisfilm elkészítésének fogtunk neki, amelyben részletekbe menően mutattuk be a projektünket. Április harmadikán hozták nyilvánosságra a legjobb tíz csapat listáját, ők utazhattak Prágába, hogy megküzdjenek a dobogós helyekért. Mint az összes többi csapat, mi is kaptunk saját mentorokat, akik a tavalyi versenyen harmadikok lettek, és segítettek nekünk tapasztalataikkal abban, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból és az ötletből.

A prágai döntőn tíz startup projektötletet prezentáltak a versenyzők. Az esemény a Next Zone épületében zajlott, ahol ambiciózus kezdő vállalkozókat segítenek. Csapatunk hatodikként került sorra. A hatfős cseh és szlovák zsűrit felettébb megragadta a prezentációnk, amelyet Kopják Ádám és Kiss Bálint Béla adott elő a Design Thinking módszerrel. Az előadás tízperces volt, majd tíz percig a zsűri kérdéseire válaszoltunk. Előadásmódunk – a reakciókból ítélve – felszabadult és szórakoztató élményt nyújtott a közönségnek, de ami a legfontosabb, hogy érdeklődést keltett bennük. A díjátadón megjelent Jin Lee, a Samsung Csehország igazgatója, és személyesen adta át nekünk a második helyért járó jutalmakat: tabletet, fülhallgatót, órát és egyéb termékeket. Megjegyezzük, hogy a prágai döntőben szereplő szlovákiai csapatok között mi voltunk az egyetlen, magyar tannyelvű iskolából érkező csoport, és a legjobb eredményt értük el: Szlovákiát tehát magyarok fogják képviselni a verseny következő fordulóján!

Dobogós helyezésünknek köszönhetően nem ért véget számunkra a verseny, nyáron online fogjuk reprezentálni Szlovákiát és Csehországot az európai megbeszélésen, ahol a többi részt vevő ország képviselőinek fogjuk előadni projektünket. Szintúgy bekerültünk a Samsung Familybe, ahol segítenek nekünk az ötletünk megvalósításában.

Kevés dolog múlhatja felül ezt a csodálatos, háromnapos prágai utazást és a feledhetetlen élményeket. A versenyen kívül megnéztük Prága nevezetességeit, a Szent Vitus-székesegyházat, a Károly hidat és David Černý híres kinetikus Kafka-szobrát. Izgatottan várjuk a folytatást!

Kiss Bálint Béla (III.A) és Kopják Ádám (III.B)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?