Milyen ma európainak lenni?

Európai Parlament Nagyköveti Iskolája

Ebben a tanévben a komáromi Selye János Gimnázium része az EPAS (European Parliament Ambassador Programme, azaz az Európai Parlament Nagyköveti Iskolája) programnak, amely 2022 novemberétől 2023 májusáig tart. Az EPAS iskola címet 2019-ben nyertük el először, az akkori „nagyköveteink” azóta egyetemi tanulmányaikat folytatják. Idén újra nekivágtunk az erőpróbának.

Nem véletlen a szóhasználat: egy ilyen hosszú távú program alapból kihívás a diákoknak, mert az iskolai feladatok mellett rendszeres megbeszéléseket kell folytatniuk, a csapat kidolgozza az éves akciótervet, amelyet aztán folyamatos kivitelezés követ.

De kihívás azért is, mert az európai kontinens jelenlegi, pattanásig feszült politikai történéseivel egy felnőttnek is nehéz szembenéznie, egy tinédzsernek pedig még inkább. Ezért dicséretes, ha a diákok tettre készek, optimisták és érdeklődnek a körülöttük zajló események iránt.

Mégis mit takar a program? Célja, hogy a középiskolások megértsék, hogyan működik az európai parlamenti demokrácia, milyen politikai tömörülések alkotják az EP-t, milyen bizottságai vannak, kik az ország képviselői, és milyen lehetőségeket kínál nekik az európai uniós tagság.

A program révén sikerült felvennünk a kapcsolatot Ivan Štefaneccel, aki Szlovákia 14 EP-képviselőjének egyike. Hosszas egyeztetés után végül nagy örömünkre Štefanec úr elfogadta meghívásunkat, és 2023. január 23-án ellátogatott az iskolánkba. Előadását a III. évfolyam tanulói és a program iskolai junior nagykövetei hallgatták meg. A bevezetőben saját munkájáról és az Európai Unió helyzetéről számolt be, majd válaszolt a diákok kérdéseire. Szenvedéllyel beszélt arról, hogyan válhatnak a fiatalok szűkebb és tágabb közösségük meghatározó tagjaivá úgy, hogy egyre jobban megfigyelik környezetük történéseit és azok iránt nem maradnak közömbösek. Kifejtette, hogy a fiatalok Európa jövője, a jövőt pedig most alapozzuk azzal, hogy foglalkozunk a témával, és teret adunk az eszmecserének.

Vlahy Anita, a program iskolai koordinátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!