Kiteljesedett négy év szorgos munkája

Szép Magyar Beszéd, Lénárt Dóra

Lénárt Dóra négy évvel ezelőtt lett a tanítványom. Bár elsősként a 2019-es év legjobb esszéírója lett a középiskolások közt, közös utunk elég döcögősen folytatódott. A járvány minden olyan lehetőséget megakasztott, ahol a tehetségét megmutathatta volna.

Az elmúlt tanévben aztán a Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjébe jutva – igaz, korlátozott létszámban és korlátozások mellett – kategóriájának országos győztese lett. Idén kissé tartva az esetleges hátráltató körülményektől vágtunk bele a legrangosabb anyanyelvi versenyre való felkészülésbe. Dórival Nyitra megye győzteseként indultunk április 19-én Kassára, ahol minden eddiginél nagyobb létszámban voltak jelen a középiskolás nyelvművelő diákok. A versenyzési kedv hál’istennek töretlen maradt, a zsűritagok szavait idézve: „A verseny történetében soha nem találkoztak ennyi felkészült versenyzővel, igényes szövegalkotással, sokszínű előadásmóddal, mint ebben az évben.”

Végzős diáklányom a három forduló összesítése után másodízben lett a szlovákiai magyar szakközépiskolások és gimnazisták közt a verseny országos győztese.

Márai Sándor szülővárosa másodszor kényeztetett bennünket sikerrel, ehhez pedig az Óváros hangulata, a Szent Erzsébet-dóm látványa olyan adalék volt, melyek a közös élményeinket még emlékezetesebbé tették.

Dóri május végén a szóbeli érettségivel lezárja a komáromi Selye János Gimnáziumban eltöltött négy évet. Azt a négy évet, ami tele volt buktatókkal. Ezért példa az ő sikere arra, hogyan lehet újrakezdeni, a megkezdett utat folytatni, következetesen dolgozni.

Nem utolsósorban pedig olyan diák, aki céltudatosan, erős akarattal küzd, de alázattal, tisztelettel vállalja a megmérettetéseket.

Dóri! Köszönöm az élményeket, a felkészülés óráit, az együtt töltött időt! Tanítód voltam, de Te is tanítottál! Sok más mellett arra, hogy tanárodként is lássam, hogy a sok veszélynek kitett magyar nyelvet hogyan lehet ápolni és művelni már fiatalkorban, gimnazista diákként. Ez pedig legyen példa korosztályod minden tagjának! Hogy mindannyian megértsétek: ,,A magyar szó nekünk a legnagyobb ereklye. Kegyelet, hűség és becsület illeti őt.” (Tamási Áron)

Farkas Adrianna, felkészítő tanár, Selye János Gimnázium, Komárom

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?