Kárpát-medencei döntők élmezőnyében a Munka utcások

Munka Utcai Alapiskola, Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Csapatverseny

A komáromi Munka Utcai Alapiskola felső tagozatos tanulói a közelmúltban két színvonalas, nemzetközi csapatversenyen értek el kiváló eredményeket.

Az Értékek, kincsek, közösségek a Kárpát-medencében nevű versenybe neveztek be Habán Hajnalka magyar szakos tanárnő vezetésével a 9.B tanulói: Németh Zsófi, Pálinkás Dorottya és Szlatki Áron. A versenyt a Lakiteleki Népfőiskola hirdette és szervezte meg a Hungarikum Ligetben. A kezdeményezés célja a hungarikumok népszerűsítése és a nemzeti értékek megismertetése.

Az idei versenyre egyebek mellett egy Kárpát-medencei település értékeiről, illetve egy tájegységről kellett prezentációt készíteni a csapatoknak. Az igényes felkészülés után több száz jelentkező közül a Munka utcás csapat két forduló teljesítése után bejutott a legjobb 16 kilencedik osztályos csapat közé az április 26-i elődöntőbe.

Az elődöntőre iskolánk diákjai Izsa község értékeinek bemutatásával készültek. A hagyományos izsai népviseletbe öltözött csapat prezentációjában szerepet kapott a Leányvár, az izsai túrós rétes és a hagyományőrzés is. A prezentációk után egy képfelismerős teszttel és egy totóval mérték össze a csapatok ismereteiket a hungarikumokról és a világörökség helyszíneiről. Szoros küzdelem után csapatunk a 4. helyen jutott a másnapi nyolcaddöntőbe, ahol a Palócföldet és a Hortobágyot mutatták be prezentáció formájában.

A vetélkedő végeredménye a korábbi fordulók összesített pontjai alapján alakult ki. Ennek köszönhetően tanulóink egy nagyon erős mezőnyben az 5. helyet szerezték meg, és nagy örömünkre felkészültségük közvetlen tolmácsolásáért a zsűri különdíját is megkapták. A gyönyörű környezetben megrendezett, magas színvonalú vetélkedőn a bíráló bizottság azt is elmondta, csapatunk végig kiváló versenyszellemben, a vetélytársak iránti nagy tisztelettel állt helyt, majd hozzátették, hogy lelkes tanulóinkon látták: nekik valóban szívügyük volt a választott téma.

ujszo

A Kárpát-medencei Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Csapatverseny hiánypótló céllal született. Témája a tudományos élet világszerte elismert, magyar származású személyiségeinek munkássága köré fonódik. Olyan tudásanyagot közvetít a tanulóknak, amellyel a különböző tantárgyak tananyagának feldolgozása során csak kis mértékben találkoznak. A verseny követendő példákat állít a tanulók elé, így a nemzeti büszkeség és a nemzeti összetartozás érzésének megerősítését is szolgálja.

Az idei tanévben először hirdették meg a versenyt Szlovákiában. Az iskolát a 8.B négy tanulója, Lajos Laura, Paterka Jázmin, Hajtman Bence és Konrád Zsolt képviselte, Szabó Kinga történelem szakos tanárnő szárnyai alatt. Hatodik érzék nevű csapatuk az online előforduló sikeres teljesítése után bejutott a verseny külhoni döntőjébe, amely január 6-án Budapesten, a Millenáris Központban zajlott. Az Álmok Álmodói 20 kiállítás színfalai közt megrendezett vetélkedőn a mintegy félszáz nevezett szlovákiai és romániai alapiskola hat legeredményesebb csapata mérte össze tudását. A Munka utcás csapat valamennyi vetélytársát maga mögé utasítva az 1. helyen végzett, így bejutott a verseny Kárpát-medencei döntőjébe.

A végső megmérettetés május 5-én a székelyföldi Szovátán volt, a Teleki Oktatási Központban. Itt a három legügyesebb külhoni csapathoz csatlakozott az anyaországi döntő első három helyezett csapata. A Munka utcás csapat tagjai eltökélten indultak a versenyre, és biztos tudásukról számot adva a kiváló második helyet szerezték meg. Eredményük értékét növeli, hogy újoncként több éve versenyző csapatok mezőnyében sikerült elérniük.

Mindkét csapat eredményéhez szívből gratulálunk!

Szabó Kinga, az iskola pedagógusa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?