Erasmus+: nagymegyeri diákok Prágában

NKA prágai szakmai gyakorlat

A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia újfent sikerrel pályázott az Erasmus+ program keretében. E szakképzési pályázatnak köszönhetően 2023. március 5. és március 25. között 19 kereskedelmi akadémia szakos diákunk vehetett részt szakmai gyakorlaton Prágában.

Tanulóink a gyakorlat során helyi vállalatok irodáiban tették próbára szakmai tudásukat, rátermettségüket. Nem titkolt szándékunk az volt, hogy a külföldön zajló program keretében lehetőséget biztosítsunk tanulóinknak az idegennyelv-gyakorlásra, hosszú távú céljaink között pedig az iskolánkban folyó oktató-nevelő munka színvonalának fejlesztése, tanulóink munkavállalási esélyeinek növelése szerepelt.

A diákok kiválasztásakor olyan kritériumokat vettünk figyelembe, mint az eddig elért tanulmányi eredmények, nyelvtudás, motiváció, szakmai rátermettség, továbbá sokat nyomtak a latban a személyes tulajdonságok is, például az önállóság, problémamegoldó képesség. A tanulók ezenkívül online idegennyelv-szintfelmérésen is részt vettek, a partnercégek kérésére pedig Europass önéletrajzot készítettek, s ennek alapján osztották be őket a szakmai gyakorlatot biztosító vállalatokba.

A tanulók munkájuk során különféle nyilvántartásokat vezettek, pénzügyi bizonylatokat töltöttek ki, ügyiratkezelést végeztek, marketingfeladatokat láttak el. Betekintést nyertek továbbá az ügyfélkapcsolati rendszerekbe, emellett különböző irodai szoftvereket is megismerhettek, és még SWOT-elemzést is készítettek. Hasznos ismereteket szereztek az ingatlanpiac, valamint a munkaerőpiac működéséről, tapasztalatokra tettek szert az anyagbeszerzés területén, sőt még szállodai adminisztrációs feladatokat is elláttak.

ujszo

A szakmai gyakorlat során a kísérő tanárok – Varga Mónika, Baranyai Angéla, Bugár Bibiána és Csémi Ildikó – pozitív hozzáállásának köszönhetően kellemes légkör alakult ki a csoportban. Nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a tanulók a nyelvi és szakmai fejlődés mellett a szociális kapcsolatok és a viselkedés terén is megfelelő impulzusokat kapjanak, s napról napra egyre önállóbbá váljanak. Ezt szolgálták például a közös étkezések, a munkanapok megbeszélése, a munkahelyeken való viselkedés, illemszabályok tisztázása és betartása, a következő napi program felvázolása. A legizgalmasabb feladat a szabadidős programok szervezése volt, hogy a tanulók a munkatapasztalatok mellett egyéb élményekkel is gazdagodjanak. A három hét alatt bebarangoltuk Prága belvárosát, jártunk a Technikai Múzeumban, a Károly híd történetét bemutató múzeumban, a Csehszlovák Retro Múzeumban, továbbá az Illúziók Múzeumában, a Medúza Múzeumban, sőt egy hangulatos sétahajózáson is részt vettünk, és Vyšehradon is jártunk.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a program minden tekintetben sikeres volt. Tanulóink fiatal koruk ellenére helytálltak a munkahelyeiken, számos szakmai területen szereztek értékes tapasztalatokat, és sokkal magabiztosabbak lettek az idegennyelv-használatban, emellett komoly személyiségbeli változáson mentek keresztül. Például sokkal önállóbbak lettek olyan hétköznapi tevékenységekben, mint a helyi közlekedés, bevásárlás, pénzkezelés vagy a bankkártyahasználat. Emellett érezhetően nyitottabbá váltak, és megtanultak alkalmazkodni, csapatban dolgozni a munkahelyükön és a szabadidejükben egyaránt. Pedagógusként nagyon jó érzés volt látni, hogy a befektetett energia megtérült, jó volt megtapasztalni, hogy 16-17 éves tanítványaink egy idegen országban is jól elboldogultak, itthon pedig felemelő érzés elcsípni egy-egy cinkos, baráti mosolyt, pillantást, ami a prágai élmények közös megéléséből fakad.

A projekt egy ünnepélyes aktussal fog befejeződni, amikor a résztvevők átveszik a külföldi szakmai gyakorlat elvégzését tanúsító angol nyelvű Europass szakképzési bizonyítványt.

Baranyai Angéla mérnök, koordinátor, szaktanár

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?