Éjszaka az Ipariban – gazdag programmal

Éjszaka az Ipariban

2024. február 29-én a több mint hét évtizedes múltra visszatekintő komáromi Gépészeti és Elektrotechnikai Szakközépiskolában érdekes programok sokasága várta a látogatókat. Az éjszakába nyúló rendezvényen az iskola folyosóit, tantermeit és laboratóriumait elözönlötték az érdeklődők. A jelenlegi diákokon, szüleiken és hozzátartozóikon kívül szép számban jelentek meg az alapiskolák pedagógusai és pályaválasztási tanácsadói is.

A nagy sikerű rendezvény nem kerülte el a kilencedikes diákok figyelmét sem, de az iskola egykori tanulói is kíváncsiak voltak a változásokra, az újdonságokra. Kíváncsian álltak meg egy-egy régi tabló előtt, felidézve az iskolában töltött éveket, így a sok-sok régi emlék, diákcsíny felelevenítése remek lehetőséget nyújtott a nosztalgiázásra is.

Vetter János iskolaigazgató szerint a rendezvénynek kettős célja volt. Az egyik az, hogy több mint 20 helyszínen, gazdag programok által kerüljön bemutatásra az intézményben folyó munka. A másik pedig munkaidőn kívül, a nagyközönség számára is lehetővé tenni a nézelődést, teret adni a beszélgetéseknek, a találkozásoknak. A kötetlen program, a sok helyszín, a hangulatos séta az iskola falai között az érdeklődőknek kellemes időtöltést nyújtott. Az intézmény immár ötödször engedett az éjszakába nyúlóan betekintést képzési tematikájába és abba a miliőbe, amely az iparit Iparivá tette.

Az Ipari kovácsműhelye

Már az előcsarnokban csodálatos világ tárult a látogatók elé. Ötletes rajzok, ábrák hirdették a látnivalókat, a gondos szervezők pedig az egyes bemutatókon, foglalkozásokon édességekkel és frissítőkkel kedveskedtek a vendégeknek. A gazdag program felölelte a szakok bemutatását, a „nyitott laboratóriumok” segítségével a látogatók betekintést kaptak a szaktantárgyak oktatásába. Mivel a közgazdaságtan egyik komoly témája a sikeres vállalkozóvá válás, ezért az iskolában működő diákvállalkozások is bemutatkozhattak. A lézeres gravírozógép által készített, érdekes ajándék- és emléktárgyaikat mutatták be, amelyeket meg is lehetett vásárolni.

ujszo

A gépészet iránt érdeklődők a kovácsműhelyben, az esztergályosműhelyben és a CNC-szaktanteremben tett látogatás után megtekinthették a 3D-nyomtatót is. Az ilyen típusú nyomtatás technológiájának oktatása az iskolában 2010-ben indult, hogy az itt végzett diákok magasabb szakmai felkészültséggel vágjanak neki az életnek. A térbeli nyomtatás eszközét nagy érdeklődés övezte. Ugyanezen a helyszínen megismerkedhettek a FESTO építőelemes pneumatikus rendszer alapjaival, valamint a hegesztőrobot munkájával is. Az utóbbi a legújabb technológiák közé tartozik, és még nincs elterjedve az oktatási intézményekben. A bemutatón megjelent vállalatok szakemberei is nagy meglepetéssel konstatálták az intézmény ilyen irányú felszereltségét és színvonalát.

Az elektrotechnika és a programozás területén is rengeteg újdonság várta a látogatókat. Az elektrotechnikai és az automatizációs laboratóriumok megtekintésén kívül a vendégek belekóstolhattak a programozás játékos formáiba is. A PIC mikrovezérlő és az FPGA logikai mező programozása, az analóg és a digitális technika mint megannyi újdonság különösképpen lekötötték az informatika iránt érdeklődőket, akik betekinthettek a grafikai szerkesztés világába, az innovatív Steve Jobs alapította termékek felhasználásába. A szaktanárok készségesen mutatták be, mivel foglalkoznak a diákok a tanítási órákon.

Sok látogatót vonzott az informatikai múzeum is, ahol testközelből láthatták, milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül az informatika az 1980-as évektől napjainkig. A múzeum tárgyai közt akadnak számítógépek, játékkonzolok, televíziók. A gyűjtemény legrégebbi darabja 1979-ből származik, ez volt a legelső konzolok egyike.

ujszo

Az idegen nyelvek tanításának kapcsán bemutatásra kerültek azok a korszerű módszerek, melyek az adott nyelv elsajátításának szempontjából beváltak. Ezúttal a társasjátékok, kvízek és a digitális technika kaptak zöld utat. A szlovák nyelv elsajátításának hatékony módszereit bemutató pedagógusok segítségével pedig kiderült, a kreativitást igénylő feladatok a nyelvtanuláson túl kellemes perceket is szerezhetnek. Ezeknek az interaktív, kötetlen oktatási formáknak az intézményben már hagyományuk van. A látogatók tájékoztatást kaptak az iskolában nyíló szakokról, a tanulók szakgyakorlatáról és az intézmény távlati terveiről. Megismerkedhettek az iskolatévé (Tower TV) munkájával, és kiállítás formájában megtekinthették a legszínvonalasabb diákmunkákat.

A természettudományi tantárgyak iránt érdeklődők is mérlegre tehették tudásukat, ugyanis érdekes matematikapéldák, a felvételitől az érettségiig terjedő időszak matematikáját felölelő tesztek és fejtörők várták a vállalkozó kedvűeket. A Tarkabarka fizika nevű foglalkozás ötletgazdag feladatai is sok lelkes megoldónak nyújtottak sikerélményt, ösztönzést a további búvárkodásra a fizika tudományában.

Az írók és a költők világa varázsolta el a magyar irodalmi szaktanterem vendégeit, ugyanis remek lehetőséget kaptak arra, hogy felelevenítsék tudásukat a prózairodalom és a költészet hatalmas birodalmában. Az iskola díszterme adott otthont a VISZTA lelkes csapatának. Az intézmény színjátszó köre ezúttal Edward Albee Kényes egyensúly című drámáját vitte színpadra.

Az Ipari éjszakáján a sport sem szorult háttérbe, a tornateremben mindenki kedvére szurkolhatott a tanár-diák röplabdameccs résztvevőinek.

Nagy érdeklődés övezte a folyosókon helyet kapott régi tanszergyűjteményt, valamint azt a fotókiállítást is, amely az Ipari életének elmúlt hetven évét volt hivatott bemutatni.

A jól sikerült rendezvény minden résztvevője találhatott kedvére valót a gazdag kínálatból. A nagy érdeklődés, a remek hangulat, a vendégsereg elégedettsége arra engednek következtetni, hogy a már hagyománnyá vált „Éjszaka az Ipariban” ez alkalommal is teljesítette küldetését.

 PaedDr. Tóth Katalin

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?