Izrael lefejezte a Hezbollah terrorszervezetet, Irán tombol

hezbollah

Haszan Naszrallah többé nem terrorizálhatja világot – jelentette be szombati tájékoztatásában az izraeli hadsereg, hogy végzett a libanoni síita szervezet, a Hezbollah vezetőjével.

„A megfelelő időben mértünk csapást. Nagyon precízek voltunk” – dicsérte az akciót Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök. Naszrallahhal együtt a libanoni siíta szervezett több parancsnoka is életét vesztette (a Hezbollah dél-libanoni rakétaegységének a vezetőjével, Muhammad Ali Iszmaillal és a helyettesével, Hosszein Ahmed Iszmaillal sikerült végezniük) a libanoni főváros Dahíje nevű negyedében fekvő épületkomplexumra mért légicsapásban. A hírt az Iránhoz ezer szállal kapcsolódó Hezbollah egyelőre nem erősítette meg, azt viszont igen, hogy megszakadt a kapcsolat a terrorszervezet főparancsnokával. Az izraeli légierő péntek este hatalmas csapást mért a Bejrút déli negyedében, Dahíjéban álló épületkomplexumra, a libanoni síita szervezet, a Hezbollah központi parancsnokságára. A támadás célpontja deklaráltan Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője volt. A Hezbollah központi parancsnokságát a föld alatt építették ki a dahíjei épületkomplexumban, vagyis az izraeliek föld alatti célpontok ellen bevethető rakétákkal likvidálták a Hezbollah vezérkarát. Firass Abiad libanoni egészségügyi miniszter közlése szerint legalábbis 4-6 épület omlott össze az izraeli légicsapásban, amely a legnagyobb volt azóta, hogy Izrael hétfőn, a robbanó személyhívók után támadássorozatot indított az északi szomszéd ország ellen. Az izraeli hadsereg azt is állította, hogy a bejrúti épületek alatt tárolt, pusztító erejű, hajóelhárító (kínai gyártmányú C-704 és C802 és iráni gyártmányú, 200 km hatótávú Ghader) rakétákat semmisítettek meg. Ezeket „egy nagyon tapasztalt és felkészült Hezbollah elitegység” őrizte. Izrael szombat délelőtt a Bekaa-völgyre kezdett intenzív légicsapásokat mérni. Ezeknek a támadásoknak a célpontjait a Hezbollah fegyverraktárai és más létesítményei jelentik.

Haszan Naszrallah likvidálásával Izrael tényleg a pattanásig feszíti a húrt a Közel-Keleten, a konfliktusa a Hamásszal és a Hezbollahhal regionális háborúvá fajulhat. Más kérdés, hogy a Hezbollah oldalán esetleg fellépő Irán mire képes a kudarcízű áprilisi megtorló dróntámadás és a néhai elnöke, Ebrahim Raiszi végzetes májusi helikopterbalesete után. A teheráni vezetés egyelőre arról tett bejelentést, hogy iráni katonai egységeket küld Libanonba ugyanúgy, ahogy ez 1981-ben egyszer már megtörtént. Irán bejrúti nagykövetsége figyelmeztetett, hogy a pénteki légicsapással Izrael megváltoztatta a játékszabályokat, ami azt vetítheti előre, hogy a perzsa ország a Hezbollah oldalán belép a a háborúba. Ezzel a közel-keleti konfliktus valóban regionálissá szélesedne.

Ki volt Hasszán Naszrallah?

Hasszán Naszrallah 1960-ban egy bejrúti síita zöldséges 9. gyerekeként született, libanoni és iraki vallásos tanulmányait követően 1982-ben, a Libanon elleni inváziójára válaszul lépett be az iráni Forradalmi Gárda bábáskodásával létrejött Hezbollah síita gerillamozgalomba. Naszrallah 1989-ben a síita teológia legtekintélyesebb iráni egyetemén, az iráni Kumban képezte magát tovább, hazatérve pedig 1992-ben őt választották a Hezbollah élére, miután az alapító főtitkárt, Abbász al-Muszavit izraeli Apache helikopterekről kilőtt rakétákkal likvidálták. Naszrallah 32 évnyi vezetése alatt a Hezbollah egyre költségesebbé és tarthatatlanabbá tette a Dél-Libanonra kiterjedő izraeli megszállást, és végül az Izraeli Véderő (IDF) 2000-ben visszavonta csapatait a határ mögé, ami – a 2004-es átfogó fogolycserével megspékelve – óriási presztízsgyőzelemnek számított az iszlám világban. Az ő vezetése alatt nyilvánították a Hezbollah-t a legtöbb nyugati országban terrorszervezetté. Vezetése alatt a Hezbollah segített a szunnita szélsőséges szervezet, a Hamász, valamint az iraki és jemeni milíciák harcosainak kiképzésében, és Irántól rakétákat és egyéb fegyvereket szerzett az Izrael elleni támadásokhoz. Azonban a pusztító 2006-os újabb libanoni háború kiprovokálása, a Hebollah szíriai polgárháborúban való bevetése és a 2019-es pénzügyi válság miatti általános elitellenesség lemorzsolta Naszrallah népszerűségét. Naszrallah azonban – a világ legnagyobb nem-állami fegyveres ereje felett diszponálva – az Irán vezette „ellenállás” egyik legfontosabb figurája maradt, aki állami vezetőkkel felérő befolyást és tekintélyt élvezett a Közel-Keleten.

(Npsz, Tlx, Infost., ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?