Pellegrini: Mindent megteszünk, hogy a jövőnket ne tapossák el idegen tankok

pellegrini kp

Mindent megteszünk egy olyan jövőért, amelyben nem lesznek idegen tankok és ártatlan áldozatok. Egy olyan reményteljes jövőért, amilyet 56 évvel ezelőtt élhettek meg az emberek abban a néhány tavaszi hónapban – jelentette ki Peter Pellegrini a közösségi hálón Csehszlovákia Varsói Szerződés általi megszállásának 56. évfordulója alkalmából.

„1968. augusztus 21-én végleg bezárult a remény ablaka, miközben tankok lánctalpai csikorogtak, gépfegyverek ugattak és ártatlan áldozatok vére öntözte az utcákat” – idézte fel az államfő.

Emlékeztetett, hogy 1968 tavaszán az emberek megérezték a szabadság és az új idők fuvallatát, és bíztak a vezetőikben. „A remény időszaka volt, hogy a biztonságot nyújtó szocializmus emberarcú és demokratikus lehet, és mindezt elsősorban Alexander Dubček testesítette meg” – folytatta az államfő. Emlékeztetett, hogy ennek megvolt a gyümölcse, egyszeriben összetartóbbak lettek az emberek és kedvesebbek egymáshoz, és hajlandók voltak többet áldozni a hazájukért.

„A félelem és rémület sokakban haraggá változott, amikor a megszállók tankjait látták az utcákon, és az idegen katonák tanácstalanságát, akik szintén nem értettek semmit az egészből” – jelentette ki Pellegrini. Hozzátette, mindezt hamarosan óriási csalódottság váltotta fel, és az emberek megértették, hogy reményeik a jobb életre, a szabadságra és a nyitottabb határokra végleg szertefoszlottak.

Az 1968-as csehszlovák reformtörekvéseknek a Varsói Szerződés - Szovjetunió, Bulgária, Magyarország, Német Demokratikus Köztársaság, Lengyelország – hadseregeinek bevonulása vetett véget. 2021 óta augusztus 21-e emléknap.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?