A rovarcsípés fulladást okozhat. Mit tegyünk ilyenkor?

dr max

Nyáron több időt töltünk a szabadban, élvezzük a meleg időjárást.Ebben az évszakban nagyobb a veszélye annak, hogy különböző rovarok csípnek meg bennünket. A csípés nemcsak enyhe viszketést, hanem súlyos allergiás reakciókat is okozhat, ezért fontos tudni, mit tegyünk méhcsípés esetén, mely készítmények nyújtanak enyhülést, és milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz.

Ha szúnyog vagy más rovar csíp meg, általában nincs ok az aggodalomra. Az érintett terület kipirosodik, meleg tapintású, viszket és ég, duzzanat, valamint fájdalom is jelentkezhet. Ezek a tünetek általában néhány óra vagy nap alatt elmúlnak. Gyermekeknél, akiknek érzékenyebb a bőrük, a panaszok súlyosabbak lehetnek. Azoknál azonban, akik allergiásak a rovarcsípésre, komolyabb reakciók is előfordulhatnak, mint például az életveszélyes anafilaxiás sokk.

 

Méhcsípés

A méh vagy darázs csípése különösen veszélyes lehet, ha az az ajkakba, a nyelvbe vagy a száj és a torok belső oldalán történik, mert a kialakuló duzzanat fulladást okozhat. Ez akkor fordulhat elő, ha például véletlenül megisszuk az italunkban lévő méhet vagy darazsat. Különösen ügyeljünk a dobozos italokra, amelyek tartalmát nem tudjuk vizuálisan ellenőrizni. Ilyenkor azonnal hívjunk orvosi segítséget, és a duzzanat enyhítése érdekében szopogassunk jeget, vagy öblítsük a szánkat minél hidegebb vízzel. Ha már volt súlyos allergiás reakciója rovarcsípésre, mindig legyen kéznél egy sürgősségi csomag, amely antihisztaminokat, kortikoszteroidokat, hörgőtágító sprayt és adrenalininjekciós tollat tartalmaz. A gyógyszereket az orvos írja fel.

 

Elsősegély csípés esetén

1. Öblítsük le és mossuk meg az érintett területet vízzel.

2. Fertőtlenítsük a csípés helyét és környékét a fertőzés megelőzése érdekében.

3. Enyhíthetjük a tüneteket nyugtató, hűsítő és viszketés elleni készítményekkel. Súlyos panaszok vagy allergiások esetében szükség lehet antihisztaminra is a tünetek csillapítására.

4. Ne vakarjuk a csípés helyét, tovább tarthat a gyógyulása, de el is fertőződhet.

 

Enyhülést nyújtó készítmények

A viszketés és duzzanat enyhítésére használhatunk géleket, krémeket, oldatokat Aloe verával, mentollal és más természetes összetevőkkel, mint a kamilla, körömvirág vagy teafaolaj. Segíthet az acetáttartalmú krém, a gélt vagy granulátumot tartalmazó hűtőtasakok is, amelyek enyhítik a duzzanatot. Az antihisztaminok megakadályozzák az allergiás reakciókban felszabaduló hisztamin hatását, enyhítik a viszketést, helyi érzéstelenítő hatásúak is lehetnek. Alkalmazásuk után kerüljük a napfényt, mert nemkívánatos reakciót válthatnak ki.

 

Megelőzés

Természetjárás során viseljünk megfelelő ruházatot és cipőt: hosszú ujjú felső és hosszú zokni ajánlott. Kerüljük a laza ruházatot, valamint a feltűnő, élénk színeket. Fejünket és nyakunkat sapkával vagy baseballsapkával védhetjük. Parfümök, erős dezodorok, borotválkozás utáni szeszek és illatos naptejek használatát mellőzzük, mert ezek vonzzák a rovarokat. Rovarriasztók használata is ajánlott, különösen a dietil-toluamidot, pikaridint vagy természetes összetevőket tartalmazó szereké. Kisgyermekekre a szülők vigyék fel a rovarriasztót, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a szemükbe vagy nyálkahártyáikra. Ne alkalmazzuk a terméket a kisgyermekek tenyerére, mivel gyakran a szájukba teszik a kezüket. A kocsiban szúnyoghálóval védhetjük a babát a rovaroktól. Ha rovar kerül a hajunkba, ne kézzel távolítsuk el, hanem fésűvel fésüljük ki.

 

Orvosi segítség

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a reakció erős viszketéssel, bőrpírral, az arc és torok duzzanatával, légzési és nyelési nehézségekkel, szapora szívveréssel, vérnyomáseséssel, hányással, hasmenéssel, szédüléssel vagy eszméletvesztéssel jár (anafilaxiás sokk tünetei).

 

Ajánlott termékek

 

Dr. Max Fenimax, 1 mg/g gél

Antihisztamin hatású dimetindén-maleátot tartalmaz. A gél jól behatol a bőrbe, és gyors enyhülést biztosít a viszketés és az irritáció ellen. Csecsemőknek és kisgyermekeknek ne alkalmazzuk nagy bőrfelületen.

fenimax

Dr. Max Repellent Spray

Bőrre és ruházatra alkalmazható. Szúnyogok, kullancsok és legyek ellen véd. A szúnyogok ellen négy órán keresztül, a legyek ellen öt óráig, a kullancsok ellen legalább harminc percig hatásos.

repelent

Dr. Max Tick Away

Kullancsok eltávolítására szolgál. Az adagoló aktiválásával a kullancsot kb. egy centiméterről lefagyasztjuk, ezáltal a parazita elpusztul. A termék négyévesnél idősebb gyermekek számára alkalmas.

thick away

Szerző: Tatiana Kocúrková gyógyszertári laboráns, Dr. Max gyógyszertár, Zsolna

kocurova
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?