5 karácsonyi tévhit

s

Legszebb ünnepünkkel kapcsolatosan több téves elképzelés is él.

1. A szeretet ünnepe

A karácsony Jézus születésének emléknapja. Idővel a szeretet jelképévé is vált. De ne feledjük: szeretni egész évben kell, nemcsak ilyenkor.

2. Jézus születésnapja

Igaz, hogy ezt ünnepeljük ilyenkor, de igencsak kétséges, hogy a Megváltó születése decembernek akár csak a tájára is esett volna. A Bibliában olvasható, hogy a pásztorok a szabad ég alatt tanyáztak. Ez a Szentföldön is tavasztól őszig szokás, így ezeknek a hónapoknak valamelyikében született meg a Kisjézus is.

3. Háromkirályok

A Biblia tanúsága szerint pásztorokon kívül bölcsek is érkeztek a jászolhoz, napkeletről. Királyokról szó sincs, azok csak a középkori szentábrázolásokon tűntek fel, meg József Attila Betlehemi királyok című versében.

4. Az első karácsony

Talán sokan meglepődnek, ha azt mondjuk, hogy a napot már az ősember is megünnepelte. Igaz, még nem karácsonynak hívták, nem is a szeretetet ünnepét és legfőképp nem a Megváltó születését jelentette. A téli napforduló esett ekkorra.

5. Jingle Bells

Ezt az angol dalocskát talán mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a bevásárlóközpontokban hallható az adventi időszakban. Pedig nem is karácsonyra íródott: amerikai szerzője, James Pierpont hálaadás napjára írta 1857-ben. Aztán valahogy karácsonyi dal lett belőle az évek alatt.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?