Némelyik magyarországi benzinkúton már a külföldi személyautósokat sem hagyják tankolni

A korlátozások ellenére még most is akadnak olyanok, akik a megengedettnél több üzemanyagot próbálnak vásárolni

A folyamatosan dráguló üzemanyagárak miatt egyre feszültebb hangulat uralkodik a magyarországi benzinkutakon. Míg Szlovákiában a gázolaj átlagára már az 1,50 eurót, a benziné pedig az 1,70 eurót is meghaladta, a szomszédos Magyarországon érvényes üzemanyagárstop miatt egyre többen mennek oda tankolni.

Annak ellenére, hogy a magyarországi benzinkutasok többségének állítása szerint a 480 forintos üzemanyagárstop miatt egyre többen kerülnek a csőd szélére, marad az árstop, azonban a kaotikus helyzet normalizálása érdekében a magyar kormány már csütörtök este korlátozásokat vezetett be a visszaélésszerűnek tartott fogyasztás és a benzinturizmus ellen. A kormány csütörtök esti bejelentését követően szinte azonnal hatályba is lépett az a kormányrendelet, amely a piaci árhoz képest lényegesen olcsóbb üzemanyag tankolását korlátozza. A gyakorlatban valójában ez annyit jelent, hogy a 480 forintos hatósági áron forgalmazott üzemanyagot (gázolaj és benzin – a szerk. megj.) a 3,5 tonnánál nehezebb, külföldi rendszámú járművek, illetve a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű járművek (kamionok) sofőrei nem tankolhatják a töltőállomásokon. Ennek ellenére több olyan olvasónktól is azt az információt kaptuk, hogy bár személygépjárműveikkel gördültek be a magyarországi benzinkutakra tankolni, a gépkocsi szlovák rendszáma miatt több helyen is elutasították őket.

Nem engedték tankolni

„Én hét éve magyar állampolgár vagyok. Családommal Sárospatakon élünk. Itt dolgozunk, itt fizetjük az adót, ide szól a lakcímkártyánk is. Mivel eredetileg felvidéki vagyok, a gépkocsim továbbra is oda van regisztrálva. Tudtam, hogy baj van a benzinkutakon, azt is tudtam, hogy ezentúl már csak napi 100 litert lehet tankolni egy-egy autóba, az viszont meglepett, hogy magyar állampolgárságom ellenére nem engedtek tankolni. A szlovák-magyar határ menti magyarországi kutakon már napok óta hosszú sorokban várakoznak az autósok, de ismerőseimtől hallottam, hogy a távolabbi városokban is hasonló a helyzet. A környékünkön van olyan benzinkút, ahol minden kútfejet lezártak, de olyanok is vannak, ahol gázolajat csak a leszerződött partnereknek, pl. helyi mezőgazdászoknak vagy egyéb nehézgépekkel rendelkező vállalkozóknak adnak. A kutakon már az is ki van írva, hogy kannába sem lehet tankolni, csak az autó tartályába. Őrültek háza van, és sajnos egyeltalán nem látom az emberek megértését, mindenki kapzsi és próbál a lehető legnagogyobb mennyiségben vásárolni. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy minden csoda három napig tart, szóval remélem, hogy ez az őrület is hamarosan elmúlik. Az üzemanyag ára valószínűleg nem fog csökkeni, hiszen ha kétszeresére is emelik, akkor is megvesszük, mert szükségünk van rá” – közölte lapunkkal a Sárospatakon fotográfusként tevékenykedő Szabó Bence, akinek a kialakult helyzet miatt végül csak a szomszédos Szlovákiában volt lehetősége tankolni, ahol a 480 forint helyett literenként (a jelenlegi kurzus szerint 1,26 eur – a szerk. megj.) 1,57 eurót kellett fizetnie.

Változatlan helyzet

Mivel Szlovákiában a kormány nem szabta meg az üzemanyagár felső határát, az autósok napról napra többet fizetnek egy-egy tankolásért. Míg napokkal ezelőtt a benzin ára literenként átlagosan 1,60 euróba került, addig a mai nap folyamán helyenként már az 1,65-1,70 eurót is meghaladta. Szakál Attila, a TAM Autohof töltőállomáshálózat menedzsere az Új Szónak elmondta, meglátása szerint egyelőre csak kis mértékben változott a náluk tankolók vásárlási szokása. „Sajnos nagyon sokan azt gondolják, hogy a benzinkutak tulajdonosai úgy szabják és emelik az árakat, ahogy akarják. Vannak íratlan szabályok, amelyeket minden hazai benzinkutasnak be kell tartani, és azt is fontos megemlíteni, hogy az eladási ár átlagosan csak néhány centtel drágább attól a nagykereskedelmi ártól, mint amennyiért mi kapjuk az a beszállító cégtől. Azt sajnos senki sem tudja megmondani, hogy holnap mennyibe fog kerülni a gázolaj a benzin, hiszen mindent a tőzsde folyamatos változásától függ. Mi egyelőre azt látjuk a benzinkútjainkon, hogy a vásárlók nem pánikolnak, nem várnak hosszú sorokban, azt viszont már észrevehető, hogy az eddigiekhez képest viszonylag többet tankolnak. A koronavírus berobbanása után nemsokkal volt egy időszak, amikor fennállt az üzemanyaghiány veszélye, de pár nap után minden normalizálódott, hiszen az emberek rájöttek, hogy hiába halmozzák fel kannákba az üzemanyagot, ha nincs rá szükségük. Az ár egyébként pusztán azért emelkedik, mert gond van az ellátással, de bízunk benne, hogy nálunk nem fajulnak odáig a dolgok, mint például Magyaroszágon” – zárta Szakál Attila.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?