MKP: A kormány első száz napja

Eltelt Igor Matovič kormányának első száz napja. Van bőven, ami elemezhető, értelmezhető. Ami a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos egészségügyi megelőző intézkedéseket illeti – a kormányfő ott folytatta, ahol elődje elkezdte az idejekorán bevezetett és feltűnően szigorú intézkedésekkel – egyesre vizsgázott, hiszen az 1664 Covid-fertőzött és a 28 elhalálozott személy mélyen európai rekordnak tekinthető. Lehet ezt így vagy úgy magyarázni, de a számok önmagukért beszélnek.
Pártsajtó

2020. június 29. 12:34

Ami a Covid-járvány utóhatásaként begyűrűző gazdasági válságot illeti, sokkal halványabb teljesítményt nyújtott eddig a kormány. Április elején azt ígérte, hogy havonta 1 milliárd eurót önt a gazdaságba, a válallatok, a válallkozások és a munkahelyek fenntartása érdekében. Máig összesen 490 millió eurónyi állami gyorssegély ért célba, ami időarányosan az előirányzott összeg 15 százaléka. A járvány begyűrűzése óta több mint ötezer iparos és kisvállalkozó fejezte be tevékenységét. A bevásárlóközpontokban butikokat, kisboltokat üzemeltetők sokáig vártak a kormány gyorssegélyére, amely a bérleti díjak fedezetére szolgált. A bérleti díjak támogatására néhány napja meghirdetett pályázatra csupán 200 bérlő jelentkezett, ami önmagában tragédia. Azt jelzi, hogy a lassú kormányzati intézkedések miatt sokan közülük tönkrementek, mások pedig a szigorú feltételeknek nem tudtak megfelelni. Feltehetőleg bezárnak. Ha az ipar legnagyobb szereplőinek, a 500-asok Klubjának elemzéséből indulunk ki, akkor a kormány egy lakosra eddig 916 € gyorssegélyt öntött a gazdaságba, míg az összehasonlítható gazdasággal bíró Csehországban ez az összeg 3.409 €, Magyarországon pedig 2.891 €. Pedig, Szlovákia államadóssága és az államháztartásának hiánya 2019 végéig a két szomszédjáénál jóval alacsonyabb volt. Igaz, Szlovákia ipara kedvezőtlen struktúrával rendelkezik, szinte egy lábon áll, itt a gépkocsigyártás dominál. Gazdasága jóval kevésbé függ a hazai fogyasztástól, mint szomszédaié. Fodított logikával élve, sokkal inkább függ a külföldi piacoktól. Szlovákiáé a legkitettebb, lesérülékenyebb gazdaság az egész Európai Unióban. Ez üt vissza a járvány alatt, de még inkább a járványt követő gazdasági válság idején. Rohamosan nő a munkanélküliség. A “kurzarbeit” némileg segített az ipar legnagyobb szereplőin, ám sokan a gyorssegélyt elkésett alamizsnának tekintették. A fenti számok és tények is ezt támasztják alá. A 2008-ban begyűrűzött gazdasági válság idején az Európai Unióban Szlovákia gazdasága esett vissza a legmélyebben, a GDP 5,5 százalékával. A hazai gazdaság 2020 első negyedévében ugyanide süllyedt. Az év végére mélyen 10 százalék alatti visszaesés várható. Ne is hasonlítsuk össze a 2009-es következményekkel, mert annál sokkal súlyosabbak lesznek.

Mit tehet ilyenkor a kormány? Össze kell szednie magát, meg kell találnia a forrásokat, hogy sokkal rugalmasabban, időben, ne elkésve reagáljon a gazdaság alakulására. Remélhetőleg az egészségügy felkészült a járvány következő hullámainak kezelésére, a legrosszabb forgatókönyv megelőzésére, hiszen a járvány második hulláma az ajtónkon kopogtat. Nagy szükség lesz erre, mivel az élet teljes, országos leállása, ahogyan azt március és június között megtapasztaltuk, legközelebb már elképzelhetetlen lesz, hiszen az ország teljes gazdasági csődjét eredményezné. Szűkebb régiókban, csupán a fertőzési gócokban képzelhető el a teljes leállás. Legfontosabb tehát az egészségügy konszolidálása, felkészítése a járvány következő hullámaira, ezzel egy időben a gazdasági intézkedések felpörgetése, a segélyek mihamarabbi hozzáférhetősége. Ez utóbbira Szlovákiának jó kiindulási alapja volt, hiszen államadóssága, külső tartozása, államháztartásának hiánya a legalacsonyabbak közé tartozik, nemcsak térségünkben, hanem a tágabb Európai Unióban is. Valami miatt mégis döcögve, nem a megkívánt szinten vette kezdetét a gazdaság víz felett tartásáért folytatott küzdelem.

Farkas Iván, az MKP Ügyvezető Elnökségének tagja

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.