Mit kell tudni a személy- és vagyonőr munkakörrel kapcsolatban?

vagyonor

Bár nem könnyű feladat, de volt, aki már megpróbálta a legváltozatosabb foglalkozások rangsorát felállítani. Ezeken a listákon pedig a személy- és vagyonőrök hivatása többnyire előkelő helyen szerepelt. 

 

Nem is lehet véletlen, hogy a Békéscsabaállás https://bekescsabaallas.hu/allasok/orzes-vedelem aloldalán sorra jelennek meg a megpályázható nyitott pozíciók. 

Milyen feladatokra számíthatunk személy- és vagyonőrként?

Ennek a munkakörnek a feladatköre rendkívül sokrétű lehet, de az ellátandó feladatok voltaképpen két nagyobb csoportra oszthatóak. Az egyik a közjogi méltóságok, esetleg bizonyos magánemberek személyes biztonságának elősegítése, amely során az egyik legfontosabb teendő annak a helyszínnek a biztosítása és ellenőrzése, ahol a ránk bízott személy tartózkodik. 

Ez ugyan rutinműveletnek számít, és könnyen megtanulható, de azért itt sem árt felkészülni a váratlan helyzetekre. Gondoljunk csak a XX. század második felének egyik legemlékezetesebb merényletére, amikor J.F. Kennedyt meggyilkolták!

Hogy váratlanul előállt eseményre reagálva a legideálisabb döntést tudjuk meghozni, komoly konfliktus- és stresszkezelő képességre lesz szükség. Abban az esetben pedig, ha már megtörtént a támadás, konkrét intézkedéseket kell foganatosítanunk annak érdekében, hogy a kialakult veszélyhelyzet elhárításra kerüljön.

Ehhez viszont jártasságot kell szereznünk az önvédelmi technikák alkalmazásában, a törvény keretein belül ugyanis az erőszak is hozzátartozhat a munkánkhoz.

A másik csoport az ingatlanok védelme

A hollywoodi filmekből biztosan ismerősek azok a jelenetek, hogy miután ártalmatlanították a védett objektum őrzésére kijelölt személyeket, a bűnözők betörnek, hogy ellopjanak valami értékes tárgyat. Végül pedig egy FBI ügynök menti meg a helyzetet.

Nos, ezt a képet jobb, ha kiverjük a fejünkből, mivel nem sok köze van a realitáshoz. A valóságban nagyon ritkák a fegyveres harcok, mivel az ingatlanok védelmével foglalkozó, felkészült szakemberek minden elképzelhető óvintézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék a biztonságot. 

Ez pedig nem csupán az objektum belső rendjére való odafigyelést jelenti, hanem az épületbe történő beléptetés minden apró részletét és a térfigyelő kamerák nyomon követését is. Nem elég tehát a magas fokú koncentráció, tudni kell a biztonságtechnikai eszközöket megfelelően kezelni, illetve a különböző jelzőrendszereket telepíteni.

Mik a személy- és vagyonőr munka feltételei?

Mivel ez a munkakör komoly érettséget igényel, így alapkövetelménynek számít a 18. életév betöltése és a cselekvőképesség. Emellett fontos még a büntetlen előélet, hiszen senki nem bízza szívesen egy bűnözőre a testi épségét vagy az anyagi értékeinek a biztonságát.

Ami pedig a képesítést illeti, szükség lesz egy személy- és vagyonőr tanfolyam elvégzésére, de ezek már alapfokú iskolai végzettséggel is elkezdhetők. 

PR

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?