Mit érdemes tudni a RAM-ról?

ram

Egy számítógép konfigurációját nézve számos hárombetűs rövidítéssel találkozhatunk, mint például a CPU, SSD vagy épp a RAM. De tudjuk egyáltalán, hogy mit is takarnak ezek a rövidítések? Ebben a cikkben ez utóbbiról, a RAM-ról lesz szó. Megnézzük, hogy mi is ez, milyen típusai vannak, és milyen paraméterére érdemes odafigyelni vásárlásnál.

 

Mit is takar a RAM rövidítés?

A memóriákból több típusú is van egy számítógépben. Van hosszú távú memória és rövid távú is. Természetesen mindkettőre szüksége van a gépnek a hatékony működéshez.

Ezek közül a RAM a véletlen hozzáférésű (rövid távú) memória. Ennek az a feladata, hogy felgyorsítsa a hozzáférést az operációs rendszer és egyéb alkalmazások éppen használt adataihoz. Sokkal gyorsabb olvasást és írást tesz lehetővé, mint egyéb tárolók.

Ha megnézzük a PC Aréna RAM kínálatát, láthatjuk, hogy számos típus közül választhatunk. Épp ezért érdemes átnézni, hogy melyik típus mit is takar.

RAM típusok

A DRAM a dinamikus véletlen hozzáférésű memóriát jelenti. Ahhoz, hogy ez megtartsa a tárolt adatokat, folyamatos teljesítményre van szüksége.

Ezzel szemben az SRAM ezt nem igényli. Ez a statikus véletlen hozzáférésű memória. Hátránya viszont, hogy sokkal nagyobb és drágább. Épp ezért ezt főleg kis mennyiségben, cache memóriaként alkalmazzák.

A régi mágnesszalagos adattárolás körülményes volt, lassan lehetett visszanyerni az adatokat. Ezért volt szükség a RAM-ok kifejlesztésére, melyek szervezett tárolást és gyors hozzáférést biztosítottak. Erre igazán akkor volt szükség, amikor rohamosan fejlődni kezdtek a számítógépek, és egyre nagyobb órajelek, egyre komolyabb processzorok jelentek meg.

Az 1990-es években vezették be az SDRAM-ot, mely már lényeges sebességnövekedést jelentett. De a fejlődés töretlensége miatt szükség volt még gyorsabb memóriákra.

1996-ban jött a dupla adatsebességű véletlen hozzáférésű memória, azaz a DDR RAM. Mai napig is ezt használjuk, de már az ötödik generációját. Minden generáció gyorsabb és energiatakarékosabb volt az elődjénél!

DDR, DDR2, DDR3, DDR4, DDR5

Immár az ötödik generációs DDR RAM-oknál tartunk. Nézzünk egy rövid áttekintést ezekről.

  • DDR: 1996-ban jelent meg a kettős adatsebességű memória. Ma már minden “high-end” videókártya és számítógép ezzel (és utódaival) dolgozik.
  • DDR2: 2003 szeptemberében jelent meg. Nagyobb sebességgel képes működni, mint az elődje. Kompatibilis a DDR memóriát elfogadó alaplapokkal.
  • DDR3: 2007 júniusától érhető el. Órajele 1333 Mhz és 2133 Mhz között van, és akár 24 GB-os is lehet a mérete. Csak a DDR3-as alaplapokkal kompatibilis.
  • DDR4: 2014 szeptemberében jelent meg. Órajele akár 3000 Mhz is lehet, és akár 128 GB is lehet a mérete.
  • DDR5: Ez még csak az utóbbi években jelent meg. Ismét szintet lépett a sebességben, és ami nagyon fontos, hogy sokkal energiatakarékosabb az elődeinél.

RAM vásárlása

Mire érdemes figyelni RAM vásárlásakor? Hogy mit támogat az alaplap, maximum hány GB-ig bővíthetünk, hány slot van minderre, és milyen órajellel működik a kiszemelt RAM.

(PR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?