Mit érdemes tudni a babaváró hitelről 2023-ban?

babaváró

A babaváró hitel az egyik legnépszerűbb állami támogatás, amely már 2019-től elérhető azoknak a házaspároknak, akik megfelelnek az előírt feltételeknek. A maximum 10 millió forint összegű kedvezményes hitelprogram igénylési határideje tavaly zárult volna le, de meghosszabbításra került 2024. végéig. Lássuk, hogy idén milyen feltételekkel igényelhetjük a babaváró hitelt!

A babaváró hitel feltételei 2023-ban

A babaváró hitel hatalmas segítséget jelenthet a gyermekvállalást tervező házaspárok számára, vagy azoknak, akik már gyermeket várnak, hiszen akár 10 millió forint jelzálog fedezetet nem igénylő, sok előnyt biztosító kölcsönhöz juthatnak, ami számos hitelcélra felhasználható. A kedvezmények sora aszerint bővülhet, ahogyan a gyerekek érkeznek.

Ha az igénylést követő 5 éven belül gyermek születik, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztőrészletek fizetésére pedig 3 év halasztás kérhető. A második gyermek érkezésével akár újabb három évre kérhető a törlesztés felfüggesztése, illetve a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik. A legnagyobb kedvezményt a három gyermekkel bővülő családok vehetik igénybe, hiszen számukra már a teljes tartozás elengedésre kerül, vagyis a hitel vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Most pedig térjünk át a legfontosabb előírásokra, amelyeknek meg kell felelnie egy párnak a hitel igényléséhez! Nagyon fontos, hogy ennél a terméknél - a csok támogatástól eltérően - kizárólag a szerződéskötést követő időszakban született babák számítanak. Az igénylőknek nyilatkozniuk kell a házastársi viszonyról (ezt az Államkincstár ellenőrzi), továbbá az igénylés benyújtásakor a házaspár mindkét tagjának 18 évesnél idősebbnek kell lennie, a feleség életkora pedig nem haladhatja meg a 41 évet. A pár mindkét tagjának magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.

Fontos továbbá, hogy legalább az egyik részről minimum 3 év folyamatos TB-jogviszonyt kell igazolni, valamint a felek nem lehetnek büntetett előéletűek, nem lehet köztartozásuk és egyikük sem lehet negatív státuszú KHR-adós. Ezzel még nem vagyunk a feltételek végénél, hiszen a banki hitelbírálati elvárásoknak szintén meg kell felelni. A bankoknál kisebb eltérések lehetségesek, érdemes minden részletre odafigyelni, illetve segítséget kérni az ügyintézőktől, ha valami nem egyértelmű.

Hogyan igényelhetjük a babavárót?

Az igénylésnek vannak szokásos dokumentációs előírásai és vannak speciális, csak a babaváró hitelre jellemző irat- és igazolási elvárások. Ezeket az iratokat mindenképpen be kell mutatnunk a bankban:

               személyazonosságot igazoló okmány, lakcím- és adókártya,

               30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás (vállalkozóknál NAV jövedelemigazolás) vagy

               3-6 hónap bankszámlakivonata,

               a TB-jogviszony igazolása.

Ezen felül a bankban nyilatkoznunk kell a házasság fennállásáról, a büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről. Ha az igénylés beadásakor már úton van a baba, akkor a várandósgondozási kiskönyvre is szükségünk lesz.

A tavaly év végi bizonytalankodás időszakában a legtöbb bank nem fogadott be igénylést, de 2023-ban már minden bankban folyamatosan zajlik ismét az ügyintézés. Azonban fontos kiemelten odafigyelni arra, hogy a bankok feltételei között lehetségesek eltérések, valamint különböző kedvezmények, banki akciók is kapcsolódhatnak ehhez a hitelhez. A gyors és tervezhető ügyintézés érdekében hasznos lehet független pénzügyi tanácsadó szolgáltatását igénybe venni, vagy akár több bankot végigjárni, hogy felkészülten adjuk be kérelmünket a kiválasztott bankba.

Visszafizetési ismeretek, egyéb kockázatok

Az élet hozhat váratlan fordulatokat, így tisztában kell lennünk a hitel visszafizethetőségének feltételeivel is. Ennél a kölcsönnél is van lehetőség elő- illetve végtörlesztésre, amit díjmentesen meg is tehetünk. Azonban érdemes figyelni a hitel visszafizetésének a részleteire. Ha a futamidő első öt évében, az első gyerek érkezése előtt szeretnénk visszafizetni a tartozás legalább felét, akkor a kapott kamattámogatást egy összegben rendeznünk kell az állam felé. Ebben az esetben – ha a baba végül megszületik a visszafizetést követően, de még az 5 éven belül – utólag visszakapjuk az államtól ezt a megfizetett kamattámogatást.

Abban az esetben viszont, ha a támogatásra való jogosultság nem áll fenn, akkor érdemes megfontolni a visszafizetést, hiszen ilyenkor még elkerülhető a büntetés, illetve az, hogy a később esedékes kamatok hozzáadódjanak az összeghez.

Ennél is nagyobb kockázatot jelenthet egy válás, amely keresztülhúzhatja a kedvező várakozásokat vagy, ha a tervezett babák nem születnek meg, akkor a hitel átlagos, piaci feltételűvé alakul, és már nem is tekinthető annyira kedvezőnek. Sőt az addig igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni.

A babaváró hitel tehát hatalmas segítséget jelenthet a családoknak, akik a babavárás sok-sok öröme mellett szeretnének az anyagi biztonságra is gondolni. A lényeg az, hogy a babavárás boldog időszakában is fordítsunk kellő figyelmet a pénzügyi tudatosságra és a pénzügyeink tervezésére.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője az K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?