Mi köze a demenciának az étkezéshez?

demencia

A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával elvész az evőeszközök használatához szükséges motoros koordináció, csökken az étvágy, majd a nyelési folyamatok zavara miatt egyre nehezebb lesz a betegek táplálása.

Nagyon egyszerű, de fontos lépés, hogy az evéshez használt edényeket és evőeszközöket megfelelően válasszuk ki. Érdemes olyan kést és villát választani, aminek jól megragadható nyele van, így nem csúszik rajta a beteg keze.

Segíthet, ha a tányér alá csúszásgátló alátétet teszünk, illetve a későbbiekben a tányérokat mélyebb edényekre cseréljük.

Üvegpohár helyett érdemes füles bögrét adni, amit könnyen meg lehet fogni. A szellemi hanyatlás első jeleként nehézkessé válik az evőeszközök megfelelő használata. Az önbecsülés megtartása érdekében javasolt a lehető legtovább engedni, hogy az idős ember egyedül táplálkozzon. Ebben segíthet, ha olyan ételeket készítünk, amelyeket nem kell késsel felvágni. Később, amikor nehézkessé válik a nyelés, ajánlott kerülni az olyan ételeket, melyeket könnyű félrenyelni: olajos magvakat, mogyorót, magvas gyümölcsöket, pattogatott kukoricát ne adjunk a betegnek. A nyelészavar előrehaladtával daráljuk, pürésítsük az ételt. Puha ételeket adjunk a betegnek, így több tojást, sajtot, joghurtot érdemes becsempészni a menübe. A gyümölcsöket meghámozva, kockákra vágva adjuk, a későbbiekben pedig turmixot lehet belőlük készíteni. Mindig meg kell győződni arról, hogy az étel hőfoka megfelelő-e. Erre ezért van szükség, mert a szellemi leépülés során elvész a hőmérséklet megítélésének képessége, ezért könnyen megégetheti a száját a beteg.

Az idős betegek néha nagyon lassan esznek, és elfelejtik a szájukba tenni a következő falatot. Ilyenkor finoman noszogatni kell őket. Ez lehetőleg szóban történjen, egyszerű parancsok adásával. Pl. fogja meg a kanalat, tegye a tésztát a kanálba stb. Ha a verbális utasításokra nem reagálnak, akkor meg lehet érinteni a kezüket, és ezzel jelezni, hogy mit szeretnénk. Ha így sem halad megfelelő ütemben az evés, akkor meg kell etetni a beteget. Fontos, hogy ameddig csak lehet, hagyjuk őt önállóan vagy minimális segítséggel táplálkozni. Ez jót tesz az önértékelésének, és megtartja azt az érzést, hogy önellátó, így meg tudja őrizni függetlenségét.

(webbeteg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?