Merre tovább magyarajkú romák?

A választások óta sokszor felvetődik bennem a kérdés, hogy megérte-e ez valakiknek, „all in“-t tenni a magyar kisebbség képviseletére.
Pártsajtó

2020. május 6. 17:24

Vavrek István
Vavrek István - Somogyi Tibor felvétele

Személy szerint 2019 júniusa óta azok közé az emberek közé tartoztam, akik azt szerették volna, ha minden magyar párt egy közös listán indult volna és nem kellett volna nekünk megosztani a magyar ,,roma“ közösséget.

Késő bánat, most már utánam a vízözön, mondja a dal is. Szeretném egy kicsit összefoglalni, hogyan látjuk mi, szlovákiai magyar romák a mai helyzetet.

Annak idején, amikor a Purttal – ami Most- Híd párt roma szervezete – elkezdtük a munkát, nagyon örültünk annak, hogy végre a magyar pártok észrevettek bennünket, és közösen együtt velünk képzelik el a politikai életüket is, és ezt komolyan is gondolják.

2016 februárjában – azt szoktam mondani – történelmet írtak a magyar romák Szlovákiában. Több, mint 4300 szavazatot sikerült összegyűjtenünk, és a mi szavazataink által is képviseletet biztosítottunk egy magyar pártnak a Szlovák Országgyűlésben. Igaz, várnunk kellett arra, hogy képviselőként bekerüljek a parlamentbe, de ez is bekövetkezett 2018 szeptemberében.

Parlamenti képviselői munkámat igyekeztem a lehető legaktívabban végezni, hogy látható eredményeket tudjak felmutatni a magyar roma kisebbség számára, amelynek a támogatására mindvégig számíthattam. Mi ezen az úton szeretnénk tovább haladni: segíteni a mindenkori magyar pártokat abban, hogy újra méltó képviselete legyen a magyarságnak a szlovák törvényhozásban.

A szlovákiai magyar romák szándéka és jövője – reményeim szerint – hasonló, mint a magyaroké ebben az országban. Azt szeretnénk, ha a mi magyar „roma“ közösségünknek megfelelő képviselete lenne. Más utat nem ismerünk, és reméljük, hogy hasonlóképpen gondolkodnak szlovákiai magyar politikusaink is.

A szlovákia magyar romák szerves részei szeretnének lenni a szlovákiai magyarságnak. Nem olyan rég is azt mondtam: mi már eldöntöttük, nem tehertételt és nem tartalékot szeretnénk jelenteni a szlovákiai magyarságnak, hanem csakis erőforrást.

Mi mindig számíthattunk egymásra. Remélem, soha többé nem fordul elő, hogy sikerüljön megosztani bennünket híresztelések, összeférhetetlen érdekek miatt. Itt nem egyénekről van szó, hanem a magyar közösségről. És nekünk képviseletre van szükségünk. Bíztam benne, hogy a vezető politikusok a kellő időben a közösség érdekeit fogják előtérbe helyezni, nem pedig az egyik vagy másik párt feltételeit. Tapasztalataim szerint az emberek többsége is ezt akarja. Nem arra kíváncsiak, hogy hosszas huzavona után ki hányadik helyre kerül a listán, hanem tisztességes, egységes képviseletre várnak.

Úgy gondolom, hogy nagyon gyorsan, amint ezzel a nehéz vírussal megküzdünk, asztalhoz tudunk ülni a többi párttal és egyenlő partnerként meg tudunk egyezni abban, hogy merre tartsunk tovább mi, szlovákiai magyar romák. Mindig azt valottuk, hogy közösen többet érünk, és ezt nem üres szlogennek gondoljuk.

Vavrek István

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.