Zsűrit izzasztó, versenyzőt fárasztó döntő

Rimaszombat. A XVI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny a csütörtöki ünnepélyes megnyitó után tegnap a versszínpadok, valamint a három első kategória vers- és prózamondóinak döntőjével folyatódott.

Dráfi Mátyás színművész a megnyitón – egy szál gyertya emlékeztetett Kaszás AttiláraSzekeres Éva felvételeRimaszombat. A XVI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny a csütörtöki ünnepélyes megnyitó után tegnap a versszínpadok, valamint a három első kategória vers- és prózamondóinak döntőjével folyatódott. A résztvevők véleménye egyelőre megosztott abban a kérdésben, jobb-e az egyfordulós, elődöntők nélküli országos megmérettetés. Annyi biztos, a szakmai zsűrik nincsenek könnyű helyzetben. Jók voltak az előválogatások, magas színvonal ígérkezik, nem lesz könnyű dönteniük a zsűriknek. A versszínpad kategóriában ugyan még csak két csapat mérte össze tudását, itt viszont nagyon összefogott, jól kidolgozott, magas színvonalú összeállításokat láthatott-hallhatott a közönség. Az új kezdeményezés remélhetőleg mozgalommá szélesedik, komoly esély van erre. Az ünnepi nyitógála előtti, a Tompa Mihály köztéri szobránál megtartott emlékezésen közel kétszázötvenen vettek részt, Buda Ferenc verse Balázs István miskolci előadóművész tolmácsolásában osztatlan sikert aratott. Az esti nyitógálán Dráfi Mátyás megcsillogtatta pódiumművészeti tudásának legjavát. Az országos vers- és prózamondó versenyt Rimaszombat polgármestere, Cifruš István, helyett, aki munkahelyi elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen, Sebők Valéria önkormányzati képviselő, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának elnöke nyitotta meg, ünnepi beszédet Mács József mondott. Ezen a gálán adták át az idei Kulcsár Tibor-díjakat is, amelyeket a költő lánya adott át a kitüntetetteknek. Az idei díjakat a királyhelmeci Bodnár Mária és a komáromi Gáspár Tibor kapta. Bodnár Máriát Furik Csaba köszöntötte Hamvas Béla mélyenszántó gondolatait idézve, Gáspár Tibor tanár urat pedig egykori diákja, Kiss Péntek József, aki számszerűleg is felsorolta, menynyi emlékezetes irodalmi színpadi műsort rendezett Gáspár tanár úr, aki egészségi állapota miatt nem vehette át személyesen a díjat. Sokáig visszarezdülő szép színházi pillanatok zárták a nyitógálát, a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny résztvevői Kaszás Attilára emlékeztek. A közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt színész a versmondó versenyen többször zsűrizett, sok személyes ismerőse emlékezett rá a kiválóan összeállított nyitógálán.

Mai program

9.00 IV-V. kat. – vers döntője (bábterem)

9.00 IV-V. kat. – próza döntője (színházterem)

Játékos irodalmi délelőtt az I-III. kat. versenyzői részére (gömbterem) Játékmester: Szabó Csilla, Várady Kornélia

Irodalmi matiné gömöri meseírókkal: a Pósa Lajos Irodalmi és Közművelődési Kávéház vendégei Duray Miklós, Kövesdi Károly és Vaskői Károly. Közreműködik: Kiss Szilvia, Tóth Rita, Balla Igor. Vezeti: Juhász Dósa János (gömbterem)

SZEVASZ Vándorszínház – Mátyás király meséi (gömbterem)

14.30 Szakmai értékelések (vers - bábterem, próza - gömbterem)

14.30 Tompa Mihály sírjának koszorúzása Hanván és Istentisztelet

19.00 Eredményhirdetés, a győztesek gálaműsora (színházterem)

22.00 Fesztiválklub

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?