Zeneünnep előtt

<p>Hétfőn lesz Whitney Houston halálának első évfordulója. A szomorú jubileum előestéjén tartja legnagyobb ünnepét a zenészszakma. Ötvenötödik alkalommal osztják ki a legrangosabb zenei elismeréseket, a Grammy díjakat. A tavalyi gálával ellentétben nem csak egy favorit van.</p>

PUHA JÓZSEF

A 2012-es Grammy Awards csillaga a brit Adele volt, mind a hat jelölését – Az év felvétele, Az év dala, Az év albuma, Legjobb popelőadó, Legjobb popalbum, Legjobb rövid videó – díjra váltotta. Az idei gála jelöltlistáját december 5-én Nashville-ben jelentették be, egyórás tévéműsorban. A házigazda Taylor Swift country-pop énekesnő és LL Cool J rapper volt. A jelölésnél a szabályok alapján a 2011 októbere és 2012 szeptembere között forgalomba került lemezeket, zeneszámokat vették figyelembe.

A fun. mind a hat jelölését fő kategóriában gyűjtötte be. A New York-i indie-pop trió Janelle Monáe kansasi énekesnővel készült We Are Young című szerzeménye tavaly tavasszal hat hétig vezette az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját, majd világsláger lett. Szintén hat kategóriában érdekelt az USA-ban is hatalmas népszerűségnek örvendő londoni Mumford & Sons folk-rock zenekar. Hat nominációt gyűjtött be még három hiphopzenész: Jay-Z és Kanye West (hármat közösen kaptak), valamint a Channel Orange című első stúdióalbumával hódító Frank Ocean. Az ohiói The Black Keys rockduót öt kategóriában nevezték – Dan Auerbach énekes-gitáros Az év popzenei producere kategóriában is jelölt. Az énekesnőknél az első, 2002-es American Idol győztese, a texasi Kelly Clarkson kapta a legtöbb nominációt, négy kategóriában indul.

Három kategóriában vannak magyar jelöltek. A Legjobb kórusművek között nevezték a Ligeti György Requiem, Apparitions és San Francisco Polyphony című kompozícióit felvonultató CD-t, amelyen a műveket Barbara Hannigan, Susan Parry, a WDR Sinfonieorchester Köln, a WDR Rundfunkchor Köln és az SWR Vokalensemble Stuttgart szólaltatja meg Eötvös Péter vezényletével. A Legjobb zenekari előadás kategóriában jelölték Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar lemezét, amelyen Gustav Mahler I. szimfóniáját adják elő. A Legjobb szóló hangszeres instrumentális előadás kategóriában Schiff András zongoraművész kapott nominációt Johann Sebastian Bach Das Wohltemperierte Klavier című művének az ECM New Series sorozatában megjelent felvételéért.

Az 55. Grammy Awardsot vasárnap tartják a szokásos helyszínen, a Los Angeles-i Staples Centerben. A műsorvezető – akárcsak tavaly – LL Cool J. A gálaesten fellép többek közt Kelly Clarkson, Taylor Swift, Justin Timberlake. Közös produkcióban láthatjuk Elton Johnt és Ed Sheerant, valamint Bruno Marsot, Rihannát és Stinget.

Az est egyik fénypontja a tavaly áprilisban elhunyt Levon Helm előtti tisztelgés lesz – az amerikai rockzenészről Zac Brown, Elton John, a Mumford & Sons és T-Bone Burnett emlékezik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?