XX. századi „ismerősök” ismeretlen fényképei

Bécs. Eddig teljesen ismeretlen képek is szerepelnek azon a bécsi kiállításon, amely a XX. század elejének nagyjait ábrázoló fényképekből áll.

Bécs. Eddig teljesen ismeretlen képek is szerepelnek azon a bécsi kiállításon, amely a XX. század elejének nagyjait ábrázoló fényképekből áll. A képekről Siegmund Freud pszichológus, Richard Strauss zeneszerző, Arthur Schnitzler és Felix Salten írók, Leo Slezak énekes, Goldmark Károly zeneszerző, Pablo Casals gordonkaművész, Albert Einstein fizikus, II. Vilmos német császár, I. Károly, Ausztria császára és Magyarország királya és még sokan mások, köztük a korabeli osztrák politika jelentős egyéniségei, az uralkodó ház tagjai és művészek tekintenek a látogatóra érzékletes, sokat mondó protréfotókról.

A fényképeket még soha nem látta alkotójukon kívül jóformán senki, mert egy padláson porosodtak, többnyire kinagyíttatlanul. Felfedezésük annak köszönhető, hogy nemrégiben egy úr a XIX. század végén – még fából – készült ősi fényképezőgépet vitt el javítani Peter Coeln ismert bécsi Leica-kereskedőhöz, aki egyben a kiállításnak helyt adó WestLicht fotó-bemutatóterem kezdeményezője is. Coeln kíváncsiskodására az ismeretlen úr elmondta, hogy nagyapja a XX. század elején sok hírességet lefényképezett vele. A közlés felkeltette Coeln figyelmét, s unszolására kiderült: az úr Ferdinand Schmutzler, kora ismert és elismert rézkarcolójának az unokája, aki ma is nagyszülei házában él, ahol nagyapja mintegy 300 kinagyított fotóját és 3000 negatívját őrzi, amelyeknek azonban nem szentelt eddig figyelmet.

ĺgy derült ki, hogy a portréival sikert arató Schmutzler a fényképezés akkoriban új tudományát hívta segítségül képei elkészítéséhez. A művész, aki meglehetősen konzervatív stílusú rézkarcaiban igyekezett teljesíteni neves megrendelői elvárásait, fotóiban újszerű látásmódról és a fényképezés lehetőségei iránti remek érzékről tesz tanúbizonyságot, ezért a művészettörténészek szerint a fotók művészeti értéke jóval meghaladja a segítségükkel készült rézkarcokét.

A fellelt kincsnek eddig csupán a harmadát nézték át, s ezen belül is sok ábrázolt személyiséget még nem sikerült azonosítani. Mégis: amit eddig feltártak, azt a rendezők érdemesnek tartják arra, hogy a közönség elé kerüljön.

A kiállítás november 29-től február 26-ig tekinthető meg a bécsi Westbahnstrasse 40 alatti WestLicht kiállító teremben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?