Wenders filmje volt a legnépszerűbb

Pozsony.

Pozsony. A szlovák fővárosban véget ért a Febiofest 2002, azaz a Csehországól importált, elsősorban a legújabb cseh filmtermés bemutatására vállalkozó audiovizuális, televíziós szemle és filmfesztivál, amelyet a Febio filmes és televíziós társaság, a Szlovákiai Filmklubok Társulása, valamint a Szlovák Filmintézet rendezett. Pozsonyban öt napig tartott, s öt helyszínen (Charlie centrum, Nostalgia filmklub, 901-es filmklub, a Mladosť mozi és a Cseh Centrum) zajlott a fesztivál, amelyen összesen 102 vetítést tartottak, majdnem kétszer annyit, mint tavaly. A filmekre 8700 néző váltott tegyet, ezerrel többen, mint a múlt évben. Az egyes vetítési helyszínek, mozik látogatottságáról is készült felmérés. A Febiofest filmjeire a Charlie centrumba 2963-an, a Nostalgia filmklubba 1598-an, a Mladosť moziba 1555-en, a 901-es filmklubba pedig 1533-an látogattak el. A filmek toplistája pedig a következőképpen alakult. A legtöbben a fesztivál nyitófilmjére, Wim Wenders Buena Vista Social Club című munkájára voltak kíváncsiak, ezt 3329-en látták. A sort két cseh film folytatja, Bohdan Sláma Darazsak című munkája (1851 néző), valamint Peter Václav Párhuzamos világok című filmje (912 néző). A negyedik helyen Mohsen Makhmalbaf Kandahár című opusa áll (728 néző). A tíz szekció közül idén is Az újdonságok a cseh filmtermésből, valamint a Filmklubos filmek lett a legnépszerűbb.

A Febiofesten öt egész estés cseh film szlovákiai előbemutatóját tartották az alkotók jelenlétében. A pozsonyi szemlén jelen volt Miroslav Janek, a Bíborlepedők, Bohdan Sláma, a Darazsak, Peter Václav, a Párhuzamos világok, valamint Pavel Koutecký, a Holtbiztos pont című dokumentumfilm rendezője. Jan Němec Éjszakai beszélgetések anyámmal című dokumentumfilmjét pedig Karel Roden színész mutatta be. A szemle vendége volt Helena Třeštíková dokumentumfilm-rendező, akinek öt munkáját láthatta a közönség. A Febiofest 2002 szlovákiai része azonban csak Pozsonyban fejeződött be, más városokban – köztük Nyitrán és Kassán – még tart. A hivatalos, ünnepélyes befejezésnek azonban ismét a főváros ad majd otthont. Március 8-án 18 órakor a Nostalgia filmklubban David Lynch Mulholland Drive című filmjének vetítése zárja majd a szemlét.

Nem marad le az sem, aki most lemaradt, hiszen a Febiofest 2002 legnépszerűbb filmjei, a Darazsak, a Bíborlepedők, a Buena Vista Social Club, a Kandahár a közeljövőben feltűnnek a hazai mozik műsorán. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?