Visszatér a nagy kalandor

<p>Hollywood legjelesebb sztárjai nem arról híresek, hogy színpadon is folyamatosan helyt állnak. Kivételes tehetségből, aki mindkét műfajt mesterien képviseli, nagyon kevés van. John Malkovich közülük az egyik.</p>

Már gimnáziumi évei során is több darabban játszott, egyetemi tanulmányait Illinois-ban színház szakon végezte. Huszonhárom évesen, 1976-ban a chicagói Steppenwolf társulatához szegődött, ahol Tennessee Williams Üvegfigurák című darabjában játszott Paul Newmannel, majd onnan ment tovább New Yorkba, ahol 1984-ben Az ügynök halála című Arthur Miller-drámában Dustin Hoffman partnere volt. Hat és fél hónapig, heti nyolc alkalommal!

„Szívesen forgatok, de a színház valahogy mindig közelebb állt a lelkemhez – mesélte nemrég Karlovy Vary fesztiválján. – Színészként egy filmben nem tarthatok a kezemben semmit, csak a saját szerepemet, amit aztán úgy vágnak meg, ahogy akarnak. A színpadon nem manipulálhat senki, ott én viszem a vállamon az egész darabot.”

Chicagóba öt évvel ezelőtt egy első világháború idején játszódó darabbal tért vissza. Az Osztrák–Magyar Monarchia széthullásáról szólt a történet, Malkovich egy magyar arisztokratát, egy nyugalmazott politikust formált meg benne, akinek szőlőhegye volt Tokajban.

Horvát, skót és német ősei révén azonban John Malkovich Európában érzi magát a legjobban. Családjával együtt 15 évig élt Dél-Franciaországban, ahol francia nyelven színpadon is játszott. Onnan utazott 2005-ben Bécsbe, amikor Raoul Ruiz osztrák–francia–német–angol koprodukcióban készült filmjében az aranyfestékkel dolgozó Gustav Klimtet, a szecesszió egyik legnagyobb mesterét keltette életre. A császárváros és a századelő művészete el is varázsolta rendesen az amerikai színészt.

„Az osztrákok szeretnek engem” – jegyezte meg Karlovy Varyban, miután megérkezett Bécsből, ahol Jack Unterwegert, a híres sorozatgyilkost játszotta a Kärtnerstrasse és a Ring között álló Ronacher színpadán. Az osztrák állampolgárságú bűnöző kilenc prostituálttal végzett, majd miután 1994-ben elítélték, és börtönbe került, írni kezdett. De nem ért a végére, öngyilkos lett. „Jó szerep. Hálás szerep. Elmehetek benne egészen az elmebaj határáig” – mondta a rá jellemző fanyar mosoly kíséretében.

John Malkovich ezúttal Casanova bőrébe bújva ajándékozta meg játékával az osztrák közönséget. Ott, azon a helyen, ahol általában musicallel várják a nézőket, ezúttal Mozart-operák részletei csendültek fel. A Giacomo-variációkat ugyanaz az alkotópáros (Michael Sturminger rendező, a darab írója és Martin Haselböch karmester, zenei rendező) állította színpadra, akik a Pokoli színjáték – Egy sorozatgyilkos vallomása című darabot is jegyzik. A Hely a szívben, a Veszedelmes viszonyok, az Oltalmazó ég, a Célkeresztben, a Con Air – A fegyencjárat, A Kubrick menet, az Égető bizonyíték és több más nagy sikerű film főszereplője Bécsben az idős nőcsábászt, a halál közeledtét érző Casanovát formálta meg, aki még ősz fejjel is az élet értelmét keresi. A szerelmi hódításairól elhíresült 18. századi író és kalandor története – Malkovich lenyűgöző alakításának köszönhetően – nagy hatással volt az osztrák közönségre, nem utolsósorban azért, mert amíg a prózai szöveget németül mondta a színész, addig a Figaro házasságából, a Don Giovanniból és a Cosi fan tuttéból olaszul énekelt. S bár a próbákon többször is hangsúlyozta, hogy: „Egy második Pavarotti sosem lesz belőlem!”, az áriákkal sikerült megbirkóznia. Sokkal több énekelnivaló jutott azonban a Casanovát és az általa megrajzolt nőalakot megformáló két operaénekesnek, Florian Boschnak és Sophie Klausmann-nak. Ők ketten ugyanolyan fontos szereplői a darabnak, mint Malkovich és közvetlen partnere, Ingeborga Dapkunaite prózai színésznő, akit a Hét év Tibetben című, Brad Pitt nevével fémjelzett filmből ismerhet a közönség.

Malkovich, még mielőtt európai és ausztráliai turnéra indult volna a bécsi előadással, azzal búcsúzott az osztrákoktól, hogy gyerekkori álmához került most közelebb, hiszen tízéves korában annak örült volna a legjobban, ha bekerülhetett volna a Bécsi Fiúkórusba. A világszerte ismert énekkar fellépéseit ő a televízióban látta, szülei marasztalása miatt azonban egyetlen lépést sem tett álma megvalósításáért.

Most viszont, hogy Mozartot énekelhetett Bécsben, lélekben teljesen megnyugodott. Persze csak pár órára. Hiszen, mint tudjuk: nála nyugtalanabb lélek aligha van még egy a hollywoodi színészóriások között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?