Kultúra

Visszatér a kassai Tháliába a Leenane szépe

Kassa | Az évad negyedik és egyben utolsó nagyszínpadi bemutatója izgalmas vállalkozásnak ígérkezik a kassai Tháliában: Martin McDonagh Leenane szépe című darabját nyolc évvel ezelőtt már bemutatta a társulat. A kegyetlen humorú darab most új koncepcióban jelenik meg a színpadon.
Németi Róbert

2018. április 17. 09:04

- Németi Róbert felvételei

A darabot Bérczes László rendezi, aki sajátos stílusú, egyedi hangú alkotója a magyar színházi életnek. A szereposztás is különleges: az öregasszony, Meg szerepében a budapesti Nemzeti Színházból és számtalan magyar filmből ismert Szarvas József lép színpadra Kassán. Vendégművészként érkezik a produkcióba Varga Anikó (Maureen szerepében), akit a Thália nagy sikerű Portugáljában is láthatott a közönség, valamint Habodász István, aki már a februárban bemutatott Kálmán-operettben, A montmartre-i ibolyában is szerepelt. A teátrum állandó színészgárdájának képviseletében Ollé Erik kapott szerepet a drámában.
 

2018. január 13. 17:30

Hétköznapi hősnők a Tháliában

„A próbák előtt gyorsan kiszaladtam Dublinba, onnan tovább Nyugat-Írország szegényes kietlen falvaiba, Sligoba, Inishmore-ba, az Aran-szigetekre... és igen, Leenane-be is. Szóval azokra a helyekre, ahol a régi és az új ír drámák java része történik – mesélte a csütörtöki premier kapcsán Bérczes László a tegnapi sajtótájékoztatón. – Azt, hogy miért is vonzódom ehhez a világhoz, nem ez a gyorstalpaló kirándulás fejtette meg, még ha mindenütt benéztem is az éppen adódó ír kocsmákba.” Mint mondta, a darab hősei, mondhatni, átlagos emberek, de átlagon felüli ábrándokkal és vágyakkal. A történet a széleken, a periférián, világvégi, elhagyatott helyen játszódik, ott, ahol kévés a történés, de nagyon sok az álom. „A darab mondanivalóját a legendák balladai homályával, a mesélők ízes fantáziájával, a tragédiák drámaiságával, szélsőséggel és szeretettel meséljük el. Már ezelőtt is volt szerencsém Varga Anikóval és Ollé Erikkel, illetve Gadus Erika jelmez- és díszlettervezővel dolgozni, persze Szarvas Józsefhez is volt már szerencsém. A Leenane szépében újra velük dolgozhatok – és először Habodász Istvánnal. Izgatottan várom a régi-új találkozásokat” – tette hozzá a rendező.

Leenane szépe

Divadlo Thália Színház: Leenane szépe - Krásavice z Leenane - trailer from Robert Nemeti on Vimeo.

Önnek ajánljuk

Hamšík nyolcadszor lett az év futballistája Szlovákiában

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Brexit - May júniusig tartó halasztást kér

Három évig harcolt a kórral Baló György

Minden szurkoló személyazonosságát ellenőrzik a szlovák-magyar meccsen

Csütörtökön és pénteken hallgatják meg az alkotmánybíró-jelölteket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?