Vissza akarja szerezni Harper Lee a Ne bántsátok a feketerigót! című könyve szerzői jogait

<p>Vissza akarja szerezni világhírű műve, a Ne bántsátok a fekete rigót! című regénye szerzői jogait Harper Lee amerikai író, aki ezért keresetet nyújtott be egy manhattani bíróságon.</p>

 

A 87 éves írónő keresetében azt állítja, hogy korábbi ügynökének, Eugene Winicknek a veje, Samuel Pinkus és annak cége nem védte megfelelően a könyvvel kapcsolatos szerzői jogokat azt követően, hogy Winick tíz évvel ezelőtt megbetegedett. Pinkus hét évvel ezelőtt kihasználta azt, hogy megromlott az írónő látása és hallása, és megszerezte a könyv szerzői jogait cége számára. Lee szerint az ügynök rászedte őt.     Az alabamai Monroeville-ben élő írónő vissza akarja kapni a szerzői jogokat az ügynöktől, aki még mindig kap jutalékot a Pulitzer-díjas regény után, és pontosan nem részletezett kártérítést is követel.     Az 1960-ban megjelent regényéért, amely a tolerancia, a pártatlanság, az emberi méltóság kérdéseit járja körül, egy évvel később Lee megkapta a Pulitzer-díjat széppróza kategóriában. A könyvből világszerte 30 millió példányt adtak el. A Gregory Peck főszereplésével 1962-ben készült film három Oscar-díjat nyert.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?