Világsztárok Komáromban

Komárom |

<p>Igazi zenei csemegében lesz részük azoknak, akik jegyet váltanak a világhírű Boban &amp; Marko Markovic Orkestar péntek esti komáromi koncertjére – ígéri Lakatos Róbert zenész, prímás, a koncert szervezője.</p>

„Régi vágyam volt, hogy Komárom vendégül láthassa a zenekart, erre most, a magyarországi turnéjuk egyik állomásaként végre sor kerül – mondta a szervező. – Minden túlzás nélkül állítható, hogy a Boban & Marko Markovic Orkestar a legkeresettebb szerbiai rezesbanda szerte Európában, és külön élményt jelent majd, hogy Rúzsa Magdival lépnek színpadra.”

A húszéves múltra visszatekintő zenekar a macedón határhoz közeli szerb kisvárosból, Vladicin Hanból hódította meg a világot. Boban Markovicnak az édesapja és a nagyapja is híres trombitás volt, a kis Boban pedig már kilencéves korától sorra nyerte a híres gucai trombitás fesztiválokat. Azt, hogy a szerb határokon túl is megismerték a nevét, elsősorban a világhírű rendezőnek, Emir Kusturicának köszönhető, aki Goran Bregovic (egyebek mellett a Rúzsa Magdi által a Megasztár harmadik sorozatában nagy sikerrel előadott Djurdjevdan szerzője) ajánlására rábízta az Underground és az Arizonai álmodozók filmek zenéjének megkomponálását. Azóta dolgozott már Lajkó Félixszel, Ljubisa Samardziccal és Frank Londonnal is. A családi hagyományokat fia, Marko viszi tovább, aki 18 éves korában „megkapta” apjától a zenekart.

A 13 tagú együttest rézfúvósok és ütősök alkotják, produkciójukra pedig talán a világzene kifejezés a legtalálóbb. Ebben az egy szóban viszont nagyon sok minden benne foglaltatik: zenéjük a török katonazenekarok muzsikájából eredeztethető, áthatják a balkáni és szerbiai fúvóstradíciók, a balkáni cigányzene, és mindezek birtokában alkották meg sajátos világzenei stílusukat. A Herald Times ezt írta róluk: „Van zene, ami a fejnek szól, van, ami a lábnak és van, ami a szívnek. Boban & Marko Markovic zenekara olyan zenét játszik, ami az egész testnek szól.” Aki mindezt saját fülével szeretné hallani és megtapasztalni, az jöjjön el pénteken, október 17-én Komáromba az együttes koncertjére. Helyszín: a városi művelődési központ, kezdési időpont: 19.30.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?